Kompanija Tesla predstavila je treću generaciju svojih Supercharger stanica za punjenje električnih automobila. Novi V3 Supercharger je sposoban da napuni neko od vozila iz grupe Model 3, brzinom od 250kW što je kako kažu iz kompanije, dovoljno brzo da dodaje automobilu i do 75 kilometara opsega u 5 minuta.

 Prva ovakva stanica za punjenje novootvorena je u Fermontu, Kanada, samo za Tesline ”early access program” korsnike.

 V3 Supercharger je znatno napredniji od V2 stanice za punjenje, koja ima maksimalnu snagu od 150kW, ali najčešće radi pri snazi od 120kW. Inženjeri kažu da će se ovo uskoro promeniti, jer će raditi na unapređenju V2 punjača, kako bi mogli da dosežu maksimalnu stopu punjenja od 145kW.

 Iz kompanije Tesla takođe su saopštili da će uskoro predstaviti novi specijalan sistem ”On-Route Battery Warmpup” koji će imati za cilj da pametno zagreva bateriju automobila kada vlasnik krene prema nekom Superchargeru. Ovo unapređenje omogućiće da svaki automobil stigne na stanicu za punjenje sa optimalnom temperaturom za punjenje. Ideja je pored svega, skratiti i vreme samog punjenja za 25 odsto.

 Model 3s moćiće da iskoristi sve prednosti koje donosi Supercharger, zahvaljujući hemijskim sredstvima od kojih je sačinjen akumulator, dok će modeli S i X za sada ostati ograničeni na snazi od 120kW.

 Jedan od ključnih problema koji su izneli korisnici stanica za punjenje do sada, jeste da kada se istovremeno koristi više stanica na istoj lokaciji, punjenje teče znatno sporije i snaga se ne raspoređuje ravnomerno. Treća generacija Superchargera rešava ovaj problem. Novi punjač će takođe imati ugrađen sistem za hlađenje tečnosti, koji će sprečiti pregrevanje stanica, što inače može dovesti i do zapaljenja.

 Koliko god su promene na trećoj generaciji Superchargera velike, kada pričamo o konkurenciji, Tesla i dalje zaostaje u odnosu na Volkswagenove stanice za punjenje, koje imaju kapacitet od 350kW.

 Tesla je lansirala svoju prvu Supercharger stanicu u septembru 2012. godine. Od tada, ova kompanija je instalirala 12,888 punjača, na 1,441 stanici širom sveta. Planovi za budućnost su svakako veliki. Uz unapređenje samih punjača, kao i softvera, očekuju veliki uspeh pri lansiranju novih automobila i stanica za punjenje.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.