Portorikanci u primorskom gradu Loiza, stajali su satima u dugim redovima, čekajući boce vode i džakove sa ledom. Na ovo su bili primorani usled izlivanja kanalizacije u tom gradu. Najmanje jedna osoba umrla je od bakterijske infekcije, najverovatnije pijući kontaminiranu vodu.

 Ovaj incident dogodio se u oktobru prošle godine, kada je reagovao tim za koji je zatuduzen za slučajeve koje mogu imati katastrofalne rezultate, a sastavljen je od članova MIT Lincoln laboratorije i IHS-a (Infinitum Humanitarian Systems). U to vreme, neki stanovnici su bili bez struje i do 45 dana, za šta je krivac uragan Irma koji je zahvatio ovaj predeo.

 Tokom ove katastrofe, kreiran je sistem za solarno punjenje prečistača vode. Ovaj sistem prečišćava dnevno i do 850 litara čiste vode za javnu potrošnju u Loizi. Sistem u sebi ima ugrađene rezervoare napunjene kišnicom, u slučaju da nestane vode u potpunosti. Kišnicu takođe profiltrira i ona postaje savršeno bezbedna za upotrebu. Ovaj sistem nosi naziv WARP (Water Aid and Renewable Power).

 WARP je unapređena verzija sistema za prečišćavanje vode koji je kreirao tim iz IHS i Roddenberry instituta 2013. godine. Originalni sistem je zahtevao generatore za napajanje pumpi i dodatnu opremu za prečišćavanje. Konstantno snabdevanje gorivom za generatore je u takvim katastrofama, gotovo nemoguće, te je činilo ovaj sistem nedovoljno funkcionalnim.

 Sam solarni sistem ima dve komponente. Prvu čini fleksibilna matica sastavljena od solarne ploče sa bakarnim indijum-galijum diselenida (CIGS) solarnih ćelija. CIGS matice su vodootporne, tanke i izuzetno izdržljive, posebno u poređenju sa klasičnim staklenim solarnim panelima. Takođe dobro apsorbuju energiju i pri izlasku i zalasku sunca. Niz solarnih matica se ubacuje u inventor, uređaj koji pretvara DC energiju u naizmeničnu struju (AC) za napajanje sistema.

 Da bi se voda koja izađe iz ovog sistema smatrala zdravom i pijaćom, mora da prođe razne korake. Od izlaganja UV zracima koji osiguravaju uklanjanje svih bioloških organizama u vodi, do ključne komponente sistema – Puralytics Shield – koja uklanja ostatke goriva, patogene i toksične metale iz vode.

 Iz Lincold laboratorije kažu, da njihovi zaposleni sada rade na projektima koji će biti najbolje rešenje za reagovanje u katastrofalnim slučajevijma. Nadaju se da će novi sistem moći da oposluži i do 4,000 ljudi dnevno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.