Da li ste znali da je LIQUID3 delo naših naučnika?

 Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, „LIQUID 3”, postavljen je ispred zgrade Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu. Ovo „tečno drvo“ kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima gde su njegove koncentracije najveće.

 Profesor Ivan Spasojević i njegov tim sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu stoje iza inovativnog domaćeg patenta, tečnog drveta (Liquid3), koje se instalira na betonskim površinama na kojima ne može da se zasadi drvo i time omogućava proizvodnju kiseonika.

 „Moje kolege panelisti posvećeni su životu u prirodi, a ja se trudim da i onima koji ostaju u gradovima omogućim čist vazduh. Naš izum – tečno drvo, nastalo je baš iz te namere, da proizvede kiseonik u zagađenim gradskim sredinama, gde sadnja zelenila nije moguća“, kaže profesor Ivan Spasojević.

 LIQUID3 je alternativni održivi koncept ozelenjavanja urbanih sredina koje su prostorno limitirane i izložene intenzivnom vazdušnom zagađenju. LIQUID3 koristi moć mikroalgi koje efikasno uklanjaju CO2 i proizvode O2 i biomasu.

 LIQUID3 sistem zamenjuje jedno odraslo drvo ili 200 m2 travnjaka a funkcionalan je i u zimskim uslovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.