Izumljen je solarni panel, koji može da proizvede električnu energiju iz padajućih kišnih kapi, što je odlično prvenstveno iz razloga, jer je sada moguće sakupljati energiju čak i po tmurnom i kišovitom danu, kada nema ni tračka Sunca! Za ovaj solarni panel možemo reći da je sjajan, jer obezbeđuje električnu energiju i noću, ukoliko pada kiša.

 Instalacije solarnih panela širom sveta, u znatnom su porastu, prvenstveno zahvaljujući sniženju troškova montaže i održavanja, koji su se smanjili u proseku za neverovatnih 90%, čineći je najjeftinijom električnom energijom u mnogim delovima sveta.

 Ovaj novi izum, prikazan je u laboratoriji na kineskom univerzitetu Soochow. Dva prozirna sloja polimera stavljaju se na solarnu fotonaponsku ćeliju. Kada kišne kapljice padnu na slojeve, a zatim se odbace, trenje generiše statičko napajanje električnom energijom.

 Naučnici sa Soochow univerziteta neprekidno rade na unapređivanju samih solarnih panela. Uređaj postaje sve laganiji, a u budućnosti će se bazirati na njihovo integrisanje u mobilne i fleksibilne uređaje, kao što je na primer, elektronska odeća. Ono na čemu treba najviše raditi, jeste efikasnost izlazne snage, zbog praktične primene. Da bi ovi uređaji krenuli masovno da se proizvode, moraju obezbeđivati više električne energije. Naučnici su čak pokušali da uklope i vetrenu energiju u priču solarnih panela, ali  za sada je voda i Sunceva energija dobra kombinacija! Očekuje se u budućnosti da snaga vetra bude najefikasniji dopunski izvor energije kod fotonaponskih panela.

 Na ovom kineskom univerzitetu se uveliko radi na velikom broju istraživanja koja imaju cilja da zelenu energiju učine još isplativijom i čistijom. Tu nam dolaze i inovacije u samom dizajnu solarnih panela uključuju korišćenje mineral-perovskita kao fleksibilnog i efikasnog materijala, koristeći takozvane ”kvantne tačke” i istražujući veštačku fotosintezu, koja koristi Sunčevu svetlost za proizvodnju tečnih i gasovitih goriva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.