stanovi na vrhu vetrenjaca na moru automatika.rs
stanovi na vrhu vetrenjaca na moru automatika.rsSve je više projekata za izgradnju vetroelektrana na moru, a sa njihovim rastom očekuje se da će biti potrebno i više radnika koji će brinuti o održavanju i otklanjanju eventualnih kvarova na vetrenjačama. Arhitektonski studio Morphocode predstavio je ideju o izgradnji stanova na vrhu vetrenjača za smeštaj radnika.

 
 

 Vetrenjače na moru su iznenađujuće velike, a predviđa se da će u budućnosti biti još veće. U saopštenju Evropske komisije o energiji vetra navodi se da doprinos koji vetroturbine na moru daju Evropi može i mora da se poveća za 30 do 40 puta do 2020. godine i 100 puta do 2030. godine u instaliranoj snazi.
 Kako će se vetroturbine drastično povećavati, potreba za stručnim praćenjem će postajati sve važnija. One će zahtevati stalno prisustvo ljudi koji će raditi na održavanju i koji će ih paziti i pratiti njihove performanse kako bi se osiguralo da rade optimalno. Otuda i ideja za postavku stanova u aerodinamičnom životnom prostoru u kome se takođe nalazi i središte rotora turbine.
 
stanovi na vrhu vetrenjaca na moru unutrasnjost automatika.rs
 Stаnоvnici vetroturbina ćе vоditi rаčunа о tеhničkim prеglеdimа, mоnitоringu i diјаgnоstici оprеmе, kako bi im životni vek bio što je moguće duži. Međutim, iako ova ideja na prvi pogled izgleda odlično, treba uzeti u obzir činjenicu koliko bi čovek zaista mogao da izdrži u stanu koji se nalazi odmah iza rotirajućih lopatica, iznad velikog generatora, usred vetrovitog mora?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.