naslovna_olimpijada_humanoidni_roboti_automatika.rs.jpg
naslovna_olimpijada_humanoidni_roboti_automatika.rs.jpgKina planira da iduće godine organizuje olimpijske igre za humanoide, odnosno robote slične čoveku, koji bi se nadmetali u 16 disciplina. Organizatori ovog nesvakidašnjeg sportskog nadmetanja očekuju da će se za učešće na toj svojevrsnoj olimpijadi prijaviti više od 100 univerziteta iz celog sveta. Cilj igara, koje će se održati u gradu Harbinu na severu Kine, je da se robotima pomogne da postanu dovoljno pametni da služe ljudima u kućama.

  slika1_olimpijada_humanoidni_roboti_automatika.rs.jpgČovekoliki roboti će moći da se nadmeću u poznatim olimpijskim sportovima za ljude, kao što su, atletika, kao i u onim disciplinama koje odgovaraju više mašinama, poput spremanja, objavili su strani mediji.

   Pravo učešća će biti ograničeno na robote koji podsećaju na čoveka i moraju imati dve ruke i noge, odnosno, da budu samo antropomorfni roboti – mašine ljudskog oblika. Mehaničkim napravama na točkovima takmičenje je zabranjeno.

 
  Izbor je pao upravo na grad Harbin, u severnom delu Kine, jer se u njemu nalazi tehnološki institut u kome se istraživači bave i robotičkim fudbalom i već su razvili veoma uspešan fudbalski tim sastavljen od robota – humanoida.

   Kineska olimpijada robota biće suočena sa jakom konkurencijom poput akcije "Robo gejms" (RoboGames) koja, takodje, nudi sportske igre za robote, ističu agencije. Igre robota bi trebalo da se održe u Kaliforniji u SAD aprila iduće godine. Pre dve godine roboti i njihovi proizvodjači širom sveta su se na toj verziji olimpijade nadmetali u San Francisku u fudbalu, borbama, sumo rvanju kao i u drugim "robo" sportovima. Tu su, na primer, i akcije "Roboegzotika" (Roboexotica), koja je namenjena za robote koji znaju da miksaju koktele, pale cigarete i razgovaraju sa posetiocima barova i kafića.  Roboti već imaju i svoje sopstveno prvenstvo sveta u fudbalu na kome je ove godine učestvovalo čak 400 ekipa iz 35 zemalja. To svetsko prvenstvo će se održati juna 2010. u Singapuru, a organizuje ga Medjunarodna federacija udruženja robotskog fudbala.

 
  Ovaj sportski događaj odigraće se skoro dve godine posle izuzetno uspešnih letnjih olimpijskih igara koje su održane prošle godine u Pekingu i predstavljaju izvor velikog ponosa za ovu zemlju. Kineski visoki zvaničnici već duže vreme smatraju da je tehnologija ključni faktor ekonomskog uspeha i odlučni su u nastojanju da njihova zemlja ostvari rekordna dostignuća u oblasti informacionih tehnologija. Kineska vlada je zato finansirala razne istraživačke projekte kako bi stvorila sopstvene tehnologije od računarskih procesora do sledeće generacije standarda za mobilne komunikacije.

  Vest o olimpijadi robota stigla je manje od mesec dana pošto je robot upalio vatru na ceremoniji otvaranja desetih nacionalnih igara Kine u olimpijskom sportskom centru u Nanđingu. Zanimljivo je da je nedelju dana kasnije i na otvaranju devedesetih sportskih igara Južne Koreje ceremonijalnu baklju takođe upalio robot.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.