abb_logo_automatika.rs
abb_logo_automatika.rsABB, vodeća kompanija za energetiku i automatizaciju, udružiće se sa EKZ-om, švajcarskim preduzećem za distribuciju, na pionirskom pilot projektu za skladištenje energije, koji će biti najveći te vrste u Švajcarskoj. Smešten u Dietikon-u, pilot objekat za skladištenje biće integrisan u preduzeće za distribuciju električne energije i procenjen u ključnim oblastima kao što su balansiranje velikim opterećenjima, povremeno napajanje i održivost takvog rešenja za optimizaciju mreže.
 

 
    “Skladištenje će igrati ključnu ulogu u evoluciji fleksibilnijih i pametnijih mreža dok se mi obraćamo izazovu smeštanja sve većih količina povremenih obnovljivih izvora energije kao što su solarna i energija vetra”, rekao je Oleg Aleinikov, šef ABB-ove podstanice poslovanja, dela kompanije Power Systems Division. “Zadovoljstvo nam je da nam je partner EKZ na razvoju ovog pilot projekta baterija za skladištenje, koji će nam obezbedi korisne uvide i znanja u ovoj tehnologiji”. 
   ABB će nabaviti i instalirati jedan megavat litijum-jonsku bateriju  sa početnim kapacitetom za skladištenje od 350-500 kWhs (kilovat-časova) električne energije obezbeđujući dodatnu energiju za mrežu na zahtev. EKZ će proceniti vezu i ponašanje baterije povezane na mrežu i vršiće praćenje različitih operativnih i ekonomskih parametara. Pilot treba da bude pod naponom do kraja 2011, kada će EKZ preuzeti operacije.

   “Ovaj pilot će nam pomoći da se proceni baterija za skladištenje kao mogućnost da se obezbedi sigurno i pouzdano napajanje energijom”, rekao je Piter Franken, šef distribucije energije u EKZ-u. “Skladištenje energije će biti oblast fokusa sa povećanjem distribuirane proizvodnje i obnovljivih izvora i mogao bi da odigra važnu ulogu u pametnoj mreži sutrašnjice”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.