naslovna_eurobot_2011_logo_eurobot_srbija_automatika.rs.jpgProteklog vikenda održano je deveto nacionalno prvenstvo u robotici EUROBOT Srbija Open 2011. U amfiteatru novosadskog SPENS-a, takmičilo se trinaest ekipa. Ekipe su uglavnom sačinjavali bivši i sadašnji studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Takmičenje dobija na značaju ako pomenemo da su i ove godine učestvovale ekipe studenata iz Francuske. Bilo je tu i nešto mlađih učesnika, dve ekipe srednjih škola. Upravo jedna od te dve ekipe je i odnela pobedu na ovogodišnjem EUROBOT-u – ekipa srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin“.

  Na početku takmičenja roboti svih ekipa su morali da prođu homologaciju. Homologacija se sastojala iz dva dela: u prvom delu proveravalo se da li roboti ispunjavaju uslove vezane za dimenzije i bezbednost upotrebe, dok je drugi deo homologacije služio da se utvrdi da li se robot na stolu ponaša u skladu sa propisima, te da li robot može da ostvari minimalno jedan poen.
sudije_eurobot2011_rezultati_automatika.rs.jpg
  Takmičenje, za one ekipe čiji su roboti prošli homologaciju, nastavljeno je kroz kvalifikacije. Nakon kvalifikacija prve četiri ekipe u generalnom poretku su ušle u polufinale. Polufinalne parove su činile ekpipe: MemristorLily i Electropioneer – μ. U finale su se plasirale ekipe Memristor i Electropioneer i u međusobnom duelu odlučile o pobedniku ovogodišnjeg takmičenja. Ko što smo napomenuli to je ekipa srednje Elektropioneer, elektrotehničke škole “Mihajlo pupin”. U meču za treće mesto pobedu je odnela ekipa Lily.
slika1_eurobot2011_rezultati_automatika.rs.jpg
  Tri prvoplasirane ekipe ElectropioneerMemristor i Lily, stekle su pravo učešća na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2011, koji se sredinom jula održava u ruskom gradu Astrakhan. Međuti, postavlja se pitanje da li će naši predstavnici ići na to takmičenje, s obzirom da su avionske karte skupe, a nema ko da ih finansira. Takmičari se ipak nadaju da će im pokrajinska vlada, grad Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet Tehničkih Nauka izaći u susret.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.