eurobot 2009 francuska srbija mehatron automatika.rs.jpg

eurobot 2009 francuska srbija mehatron automatika.rs.jpg   Proteklih dana održano je evropsko prvenstvo u robotici Eurobot 2009, La Ferte-Bernard(Francuska). Pobednik ostaje u zemlji Galskih petlova, Francuska je pokazala da je jedna od velesila koja  se bavi rešavanjem zadatih problema i ovom formom izrade robota. Pobednik je ekipa Microb Technology koja je, takođe, pobednik belgijskog i francuskog kupa. Dominaciju je pokazala tokom celog prvenstva sagradivši neverovatne građevine. 

 


Galerija slika     

VIdeo klipovi


  Svoju dominaciju su pokazali na svom prvenstvu, gde su se pored više od 150 ekipa izborili za titulu najbolje, naime, njihov kup je održan samo par dana pre početka zvaničnog Eurobot 2009 takmičenja. Tako su doneli svojoj zemlji još jednu organizaciju evropskog prvenstva sledeće godine, koje će najverovatnije biti još više spektakularno nego ove godine. Pobednik je u prvih pet rundi sakupio fascinantnih 486 poena, dok su drugi i treći pratilac imali znatno manje oko 200 poena. Svoju dominaciju nastavili su kroz nokaut fazu i lako došli do pobedničkog postolja. Finalni meč, Microb Technology(Francuska) vs. UNICT TEAM(Italija, Katanija), je jedan on najboljih viđenih tih dana u La Ferte-Bernard-u. Pored puno lepih pohvala oko organizacije samog takmičenja i doživljaja videti sve te robote, sa mnoštvo tj. potpuno različitim idejama samog mehanizma, taktike, konstrukcije i dizajna, do onih koji su uložili pravo malo bogatstvo (par hiljada evra)pa i onih sa stotinak, veoma je lepo videti tu istu  želju i nadu da će sagraditi višlji hram od svom protivnika.

 

  Od naša tri predstavnika najbolji plasman je zabeležila ekipa Mehatron zauzevši poziciju 19 sa 75poena, Electropioneer je bio 26 sa 46poena, dok su  se finalisti našeg kupa ekipa Hronos našla na zadnjem mestu, drugi našeurobot_2009__francuska_la_ferte-bernard_www.automatika.rs.jpg finalista Russian Engineering Team našao se na 25 mestu sa 48 poena. U konkurenciji je bilo 57 ekipa. Naše ekipe su imale niz malera,  Mehatron još na holomogaciji, gde je ispadao iz standardnih dimenzija što je malo nejasno s’obzirom da su isti taj test morali da prodju u Srbiji(4th) i Českoj(2nd). Drugi problem koji su imali je da su morali da proširuju mehanizam zbog veličine pakova, koji su bili 6-8mm veći od naših sa kojima je testiran i pripreman robot. Nakog tog turpijana i izmena došlo je do kratkog spoja u elektronici najverovatnije izazvanim nekom metalnom strugotinom ili opiljkom. Što je napravilo dodatne probleme te su nakog kompletnog rastavljana i ponovnog sastavljana izgubljena dva dana. Na kraju je "prohodao" i  zauzeo sasvim solidnu 19-tu poziciju.  
 
 Kod ekipe Hronos, došlo je do problema jer im je izgorela kompletna elektronika i tek su holomogaciju uspeli da prodju za zadnja dva meča. Pored toga, imali su problema sa sharp-ovima koji su prisustvo kamera, fotoaparata i osvetljenja detektovali kao neku prepreku(građevinu) ispred sebe i bili blokirani. Da bi uverili učesnike i publiku da njihov robot radi, nakon blokade i ukopavanja u mesto, samo su stavili ruku ispred njega i on bi krenuo a isto tako bi se ukopao kada bi je sklonili. Ekipa srednje elektrotehničke škole iz Novog Sada, Electropioneer, je imala najmanje problema ali pošto nije mogla da se izbori sa drugim robotima i s’tim što dolaze iz srednje  škole, njihovo 26-o mesto je veliki uspeh.
 
  Ovim se završava priča o ovogodišnjem Eurobot-u, pred nama je već novi zadatak sa imenom "Nahraniti Zemlju". Ukratko ćemo dati opis zadatka, jedna od novina je što se startne pozicije nalaze na delu stola koji je pod nagibom, odakle će robot moći da sakuplja "bere" voće(hokejaški pakovi) sa drveća. Nakon spuštanja sa kosine stola nailazi na prosuto zrnevlje(golf loptice) na zemlji i treća vrsta predmeta koja će se sakupljati su drveni cilindri(mahune) na  polju, koji se nalaze na prednjoj strani stola. Nakon sakupljanja potrebno je "plodove" odneti u namanjenu kutiju kroz mali otvor. Postoji još i novi način bodovanja, tim koji sakupi najviše polodova ali po težini nosi epitet pobednika. Zadatak je dosta složeniji i sa puno novih situacija, budućim takmičarima želimo puno uspeha a mi ćemo nastaviti da budemo sponzori našeg kupa koji možete pratiti na sajtu u eurobot sekciji.

eurobot_2010_francuska_www.automatika.rs.jpg

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.