eurobot 2010 svajcarska srbija elektronika automatika robotika mehatronika 2Završno takmičenje ovogodišnjeg evropskog prvenstva u robotici “Eurobot 2012” održano je prošle nedelje u Francuskoj, u gradiću La Ferte Bernard. Na takmičenju je učestvovalo preko 40 ekipa iz cele Evrope, a bilo je i nekoliko timova sa Tajvana. Našu zemlju predstavljale su tri ekipe, koje su pravo na učešće ostvarile na našem nacionalnom takmičenju, održanom u aprilu ove godine u Novom Sadu.
Srbiju su predstavljale ekipe μly (ekipa bivših studenata mehatronike Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada), Memristor (ekipa sastavljena od studenata i asistenata sa katedre za elektroniku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada) i Electropioneer (ekipa koju čine učenici srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” takođe iz Novog Sada).

Sve tri srpske ekipe prošle su u četvrtfinale. Ekipa Electropioneer je u četvrfinalu izgubila od ekipe Space Crackers, te je na taj način plasirana između 5. i 8. mesta. Timovi μly i Memristor su se plasirali u polufinale, gde su oba tima poražena, μly od ekipe RCVA, a Memristor od ekipe Space Crackers. U “srpskom” meču za treće mesto Memristor je pobedio ekipu μly i na taj način osvojio treće mesto na ovogodišnjem Eurobotu. U finalu, koje se igralo na dva dobijena meča, ekipa RCVA iz Francuske odnela je pobedu nad ekipom Space Crackers (takođe iz Francuske) krajnjim rezultatom 2:1.

Ostvareni rezultat iz Francuske niko nije očekivao. Na ovogodišnjem takmičenju smo, uz Francusku, najuspešnija nacija, jer u generalnom plasmanu imamo tri ekipe plasirane među prvih osam, što je ogroman rezultat (Francuska u generalnom plasmanu ima dve ekipe među prvih osam, ali su one zauzele prvo i drugo mesto). Ovakav rezultat dobija na značaju i ako se uzme u obzir činjenica da su francuzi na svom nacionalnom kupu imali oko 200 timova.


389188 317308128344863 734603352 n 
 Kao što ste ranije mogli da pročitate na našem portalu, na ovogodišnjem takmičenju, koje je nosilo naziv Treasure Island, roboti su imali ulogu pirata. Njihov zadatak je bio da sakupe što više blaga koje se nalazi na takmičarskom stolu: CD-ova koji su predstavljali novčiće (zlatnike) ili zlatnih poluga koje su napravljene od drveta i obojene žutom bojom. Pored toga, postojale su i boce sa porukama i mape sa blagom. Pobednik je bio onaj robot koji je tokom meča, koji traje 90 sekundi sakupio više blaga i time osvojio veći broj poena. Važno je napomenuti da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.