versaball-robotska-hvataljka-automatika.rs
Prošle godine, Gizmag je prijavio Empire Robotics-ovu Versaball Gripper, koji izgleda kao lopta, ali je, u stvari, industrijska robotska hvataljka dizajnirana da bezbedno rukuje širokim spektrom objekata. Da bi pokazao da rad bez zabave čine Jacka dosadnim robotom, Versaball je prisustvovao na CES 2015, koji je održan u Las Vegasu od 6. do 9. januara, a takođe će preuzeti pong titulu na Bpong.com.

 Kada je Versaball predstavljen prošle godine, svrha je bila da se stvori preciznost rukovanja efektorom za robote koji je bio jednostavan, svestran, jeftin i bezbedan za upotrebu u okolini ljudi, ali je takođe bio precizan, u stanju da rukuje širokim spektrom objekata bez prekonfigurisanja ili reprogramiranja, a koristio je jednostavnu on/off pogonsku komandu. U ovom slučaju, izvlačenje vazduha iz efektora čini ga prianjajućim, a vraćanje vazduha nazad otpušta. Za razliku od mehaničkih hvataljki zasnovanih na izgledu ruke, dizajn efektora nalik na džak, obezbeđuje kvalitete hvatanja.
Na YouTube videu ispod, Empire Robotics pokazuje da Versaball može, ne samo da pokupi ping pong loptice, već i da ih ubaci u određene čaše sa velikom preciznošću. On radi skoro kao vazdušni top. Da bi zadržao predmet, Versaball usisava vazduh iz kućišta polimera lopte, uzrokujući peščane čestice unutar da se formiraju oko objekta, privlačeći ih i slepljujući čvrsto kao kafu u vakuum pakovanju koja podseća na ciglu sve dok se ne otvori. Da otpusti, pušta vazduh u loptu, čestice se razdvajaju, i objekat je pušten. 

 Suština je da ako je vazduh pušten na loptu sa malo više pritiska, objekat je ispaljen napolje kao ping-pong loptice iz top pištolja. Uz pravilnu kontrolu pritiska, i sa ciljem, ovo omogućava Versaball prikačenom za UR ruku da ispali pong loptice sedam stopa (2,1 m) u malu plastičnu čašu, sa značajnom preciznošću.

Versaball je bio učesnik na CES 2015 u igri Beer Pong, igrajući utakmicu između robota i pobednika Bpong’s World Series of Beer Pong u “čovek protiv mašine” rundi.

Empire Robotics kaže da je svrha igre bila više od zasmejavanja ostalih učesnika CES-a. Cilj je bio da se prikaže sposobnost Versaball-a da podigne i rukuje delikatnim predmetima, njegova sposobnost da dosledno zadrži i ispuca loptu gde želi sa predvidljivošću. Takođe, i da prikaže kako Versaball može bezbedno raditi u saradnji sa ljudima, jer je mala verovatnoća da hvataljka nalik džaku može da povredi zarobljene prste.

 Versaball je dostupan kao istraživački komplet od Empire Robotics i dolazi u različitim veličinama i oblicima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.