Dvonožni roboti ili roboti sa bipedalni dizajnom su bili zaista veliki izazov za inženjere. Kreirati robota koji je stabilan, ima dobar balans i sposoban je da se prilagodi neravnom terenu (što je jedna od glavnih prednosti koje bipedalni robot treba da ima) je veoma težak zadatak. Međutim, robot kompanije ”Agility Robotics” je dokaz, da smo na dobrom putu.

 Ime ovog interesantnog robota je Cassie, i kako navode iz ,,IEEE Spectrum”-a, dolazi iz fine loze dvonožnih robota. ”Agility Robotics” je ćerka kompanija ”Oregon State” Univerziteta, a ekipa ljudi koja je radila na raznim istraživanjima na ovom Univerzitetu, a kasnije prešla u ”Agilitiy Robotics” ,prvo je kreirala ATRIAS robota. ATRIAS je prva mašina koja je imala ljudsku dinamiku, koja je sprovodila spring-mass hodanje. Spring-mass hod u osnovi koristi elastičnost izvora za stvaranje pasivnog mehanizma, koji oponaša ljudske mišiće i njihov rad.

 Kao unapređenje na ovaj sistem, na Cassie robota dodaje se kuk od ”3 stepena slobode” koja omogućava, da se njime lakše upravlja. Takođe su mu dodati i ojačani članci, što znači da neće morati da se klati sa noge na nogu, da bi ravno stajao. Postavlja se pitanje, za šta bi ovakav bipedalni robot mogao da se koristi? Pa, robot koji hoda na dve noge, je složeniji proces u inženjerskom smislu, u odnosu na recimo, robota na točkovima, ali to znači, da taj robot može da se kreće skoro svuda, gde i čovek. Kameno područje? Nema problema! Stepenice? Grabiće ih, jednu po jednu.

 ”Agility Robotics” sugeriše, da njihova tehnologija može da se koristi u spasilačke svrhe, roboti mogu tražiti i spasavati ljude. Takođe, mogu se unaprediti protetički udovi i egzoskeleti, i verovatno, ukoliko roboti postanu jeftiniji, mogu se koristiti kao isporučioci i dostavljači raznih pošiljki. Sve što je potrebno, jeste da im obezbedimo teleskopski štap, da mogu pozvoniti na vrata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.