Robot dobija priznanje za MVP igrača u američkom fudbalu

 Ova robotska lutka, koju su napravili studenti inženjerstva sa Univerziteta u Darmouth-u, izgleda da postaje najkorisniji igrač na terenu ove fudbalske sezone. MVP (Mobile Virtual Player) robot je dizajniran tako da može da izdrži udarce tokom cele utakmice da igrači na njemu mogu da vežbaju sparing, kako bi se time izbegle povrede koje inače igrače mogu da dovedu i do dugoročnih oštećenja mozga.

 Inspiracija je stvorena kada je fudbalski trener u Darmouth-u, Eugen Teevens. dobio potpunu zabranu bavljenja fudbalom u praksi. Iako su mnogi predviđali da će ta kaznena mera osakatiti tim, studenti inženjerstva sa već spomenutog Univerziteta, su preuzeli stvar u svoje ruke i postavili ispred sebe pravi izazov.

 Ovaj robot ima dva vodeća pronalazača – odbrambeni čuvar linije Teevansovog tima i ragbi igrač sa istog Univerziteta. Zajedno su dizajnirali njihovu robot lutku na osnovu ličnog iskustva, kako se razbija ne terenu.

 Njihov robot kojim se upravljalo pomoću daljinskog upravljača može da dostigne maksimalnu brzinu od 32 kilometara na sat (najbolji igrači NFL-a mogu da dostignu brzinu od 40km/h), a može i da izdrži u ekstremnim uslovima: zime u Minesoti, toplotne talase Floride i ima elektronska kola dovoljno snažna da izdrže hiljade udaraca. Najbolje od svega je njegova ponderisana baza, koja mu omogućava da iskoči nakon obaranja na zemlju, baš kao ”Weeble Wobble” igračka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.