”Trojanska princeza Helena je imala lice koje je pokretalo hiljade brodova”, kaže Christopher Marlowe, ali ovih dana, njeno lice može da pokrene malo više od toga.

 Mogla bi da otvori račun u banci sa njim, da odobri online plaćanja, prolaze kroz aerodromsko obezbeđenje, ili podigne uzbunu kao potencijalni ”smutljivac” pri ulasku u grad. I to sve zahvaljujući velikim napretkom i brzom evolucijom tehnologija za prepoznavanje lica, ali sa posledicama koje mogu biti benigne ili veoma štetne, u zavisnosti od tačke gledišta.

 HD kamere u kombinaciji sa smart softverom u stanju su da skeniraju mnoštvo ”čvorišta” na našim licima – rastojanje između očiju, dužinu i širinu nosa, veličinu jagodice i onda se kombinuju sa mašinskom vizijom i tehnikama koje omogućuju stalno povećanje baze podataka tj. slika.

 Primena ove tehnologije, razvija se na različite načine svuda po svetu. U Kini, na primer, franšiza ”KFC” predstavila je svoj prvi pametni resotran, koji koristi prepoznavanje lica da pretpostave na taj način, koji bi obrok kupac želeo da naruči, na osnovu godina, pola, doba dana narudžbine. Dok ”Alipay” kompanija eskperimentiše sa ”nasmeši se i plati” tehnologijom.

 U SAD-u, kompanija koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme ”NextGate” razvija je sistem za prepoznavanje lica, koji može da identifikuje pacijente i poveže ih sa njihovom medicinskom dokumentacijom.

 U Izraelu, kompanija koja se bavi profilisanjem lica ”Faception” čak tvrdi da njihova tehnologija može prepoznati teroriste, pedofile, profesionalne poker igrače analizirajući 15 detalja lica, koji su nevidljivi golim okom. Takođe tvrde, da u 80% slučajeva na osnovu informacija sa lica mogu da pogode osobine određene ličnosti.

 Ruska aplikacija ”Find Face” vam omogućava da povežete neku osobu sa slike koju ste uslikali, sa njihovim profilom na nacionalnoj društvenoj mreži ”Vkontakte”. U teoriji možete da pratite potpunog stranca i saznate sve o njemu, tako što ste ga uslikali u autobusu na primer.

 ”Postoji zaista mnogo aplikacija i softvera koji pouzdano mogu da prepoznaju lica”, kaže profesor Josef Kittler sa Surrey Univerziteta, iz Velike Britanije. Univerzitet ima program koji vredi 7,5 miliona dolara za kolaborativna istraživanja koji finansira EPSRC. Sredstva su namenjena za razvoj sledeće generacije tehnologije za prepoznavanje lica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.