Danska vetroelektrana, visoka 220 metara koja nosi 35 tona teške lopatice, upravo je postavila novi svetski rekord kada je proizvola neverovatnih 216,000 kWh energije za 24 sata, što je dovoljno za napajanje prosečnog američkog domaćinstva za narednih 20 godina.

 Džinovska turbina, koja se nalazi u blizini obale Østerild, u Danskoj, postavlja nove standarde u proizvodnji vetrene energije. ”MHI Vestas” obalske vetrenjače, koje se nalaze su u vlasništvu Vestas Wind Systems i Mitsubishi Heavy Industries predstavile su prototip koji proizvodi 9 megavati krajem 2016. godine. Vetroturnina pod nazivom ”V164-8.0 MW” je najbliža ovoj verziji i proizvodi skoro 8 megavati energije.

 Prvog decembra, mašina je proizvela 215,999,1 kWh za 24 sat, što je tada bio novi rekord za obalske vetroturbine. S obzirom na veliki uspeh ovog testa, kompanija se nada da će povećati proizvodnju energije za svoje kupce, ali sa manje turbina i po nižoj ceni.

 Poput ostalih modela, i ”V164-8.0 MW” je zaista impresivan prizor. Svaka od tri lopatice koje ima, dugačka je 80 metara, što je dužina otprilike kao kada bismo poređali devet gradskih autobusa, jedan iza drugog. Lopatice dosežu oko 35 tona po komadu, i zauzmaju ukupno površinu od 21,25 kvadratnih metara. Središte je visoko 140 metara, a kada je lopatica potpuno u ravni sa središtem, doseže visokinu čak do 220 metara.

 Danska nastavlja da bude lider u oblasti obalske proizvodnje vetrene energije. U 2015. godini, energijom vetra zadovoljene su sve energetske potrebe na nivou države. Bez obzira na to impresivno dostignuće, ovo je i dalje mala industrija u Evropi, i to će biti još dugi niz godina, dok energija vetra ne bude rešavala sve naše probleme (posedno u SAD-u, gde se ova industrija tek razvija). Tako efikasna i čista energija, poput energije vetra, mala je verovatnoća da će moći da sruši solarnu energiju, koja je znatno uzela maha, posebno u SAD-u, Kini i Bliskom Istoku. Ipak, uz poslednji oboren rekord u Ginisovoj knjizi rekorda, energija dobijena od vetra ima veliki potencijal.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.