Dobro poznato je da velike i uspešne kompanije ne mogu bez velikih ulaganja, pa tako i kompanija Google. Google je u poslednjih deset godina uložio skoro 300 miliona dolara u projekte vezane za obnovljive izvore energije i to širom sveta. U Evropi je to solarna elektrana u Nemačkoj što je njegov prvi investicionii projekat u sektoru ekološke proizvodnje energije u Evropi.

 U solarnu elektranu, u Nemačkoj, uloženo je oko 5 miliona dolara i to je postala jedna od najvećih nemačkih solarnih elektrana u saveznoj državi Brandenburg, gde se nalazi i glavni grad Berlin. “Do prve polovine devesetih godina prošlog veka na tom mestu se nalazio poligon ruske vojske. Drago nam je što će se sada koristiti u druge svrhe”, objavila je kompanija Google.

 Planirano je da ovaj solarna elektrana zadovolji potrebe za električnom energijom za oko 5000 domaćinstava, u samoj okolini elektrane. Ovo su bili samo početni planovi, dok se uveliko pregovara oko proširenja kapaciteta jer se dobro zna stav Nemečke vezan za nuklearne elektrane, nakon izbijanja katastrofe u Japanu.

 Veća ulaganja Google je imao u SAD-u, a jedan od važnijih projekata je vetropark u Severnoj Dakoti, gde je uloženo 38 miliona dolara za proizvodnju 169.5 MW. BrightSource je projekat koji je pokrenut pre nekoliko godina, tada je Google uložio 10 miliona u njevog razvoj a sada su investicije dostigle vrednost do neverovatnih 250 miliona dolara koje omogućuju proizvodnju 392 MW solarne energije.

 Kompanija Google je zadnjih godina bila veliku kupac energije dobijene iz obnovljivih izvora, pored energije dobijene svojim ulaganjima tu energiju je kupovala za svoje potrebe, od kompanija koje su vlasnici vetroparkova i solarnih elektrana u Holadniji, Norveškoj i širom Severne Amerike. A sve ovo je bila težnja kad zacrtanom cilju, a to je da od 2017.godine pređu na kompletnu upotrebu obnovljivih izvora energije za potrebe svojih data centara.

 Nešto više o tome moći ćete da pročitate u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.