U Južnoj Australiji, uskoro bi mogla da zavlada revolucija obnovljive energije, novi projekat predstavlja veliki korak za ovu zemlju, jer sa njegovom realizacijom, postoji šansa, da se sve potrebe za električnom energijom, snabdevaju iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

 Vlada Južne Australije potpisala je odobrenje za izgradnju velikog termoenergetskog postrojenja, koje će biti najveće takve vrste, ikad izgrađenih. Projekat razvija američka kompanija Solar Reserve. Procenjuje se da će troškovi projekta iznositi oko 650 miliona američkih dolara, a izgradnja počinje ove godine. Ovim potezom, Južna Australija samo potvrđuje, da je nacionalni i međunarodni lider kada pričamo o obnovljivoj energiji.

 Sam projekat sledi izgradnju Teslinog najvećeg litijum-jonskog akumulatora na svetu, koji se takođe gradi u Južnoj Australiji. U obnovljive izvore energije uloženo je mnogo novca u poslednjih nekoliko godina, a neka statistika koju je objavio Conservation Council of South Australia 2015. godine, zaključuje da bi ova država mogla da se snabdeva 100% iz obnovljivih izvora energije do 2030.godine. Utvrđeno je da 40% energije već tada dolazi od sunca i vetra, a više od četvrtine kuća, opremljene su solarnim panelima.

 Ovaj projekat izgradiće se u blizini mesta Port August. Napajaće se pomoću solarne termalne tehnologije i imaće veliki toranj od topljene soli, za skladištenje sunčeve energije. Sama građevina biće prekrivena panelima, koji funkcionišu poput ogledala i sunčevi zraci će direktno zagrevati toranj u kom se nalazi so, dok so ne postigne visoku temperaturu. Ova toplotna energije se može sačuvati neko vreme, a zatim se iskoristiti za stavranje pare ili električne energije.

 Solar Reserve tvrdi da će nova fabrika moći da napaja 35% domaćinstva u Južnoj Australiji. Izgradnjom ovog projekta, Port August će se izboriti i sa velikim dosadašnjim problemom prekomerne potrošnje fosilnih goriva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.