Fotonaponske ćelije treće generacije su tanke, lagane i poluprovidne, a dolaze u više boja. Štaviše, nanotehnologija omogućava štampanje savitljivih solarnih panela s bezbroj primena.

 S debljinom manjom od milimetra i masom ispod 0.5kg po kvadratnom metru, fleksibilni fotonaponski moduli su nova generacija materijala i imaju široku primenu, a mogu da se kombinuju s građevinskim materijalima. Nanotehnologija je omogućila da se tim uređajima, koji se proizvode putem trodimenzionalne štampe, može podešavati veličina i izgled. Oni mogu da pokriju mnogo veće površine nego statične i masivne varijante.

 Organic Electronic Technologies ili OET, koji potiče s Aristotelovog univerziteta u Solunu, jedina je kompanija aktivna u ovoj oblasti u Grčkoj i jedna od malo njih uopšte. Solarne ćelije treće generacije su poluprovodne i prave se u više boja.

 Fotonaponske ploče su uglavnom za fasade, ali na tržište dolaze i drugi standardizovani proizvodi. Štampani paneli mogu da se savijaju i sklapaju, tako da su mogućnosti brojne.

 Kompanija ističe da je nova tehnologija u skladu s novinama u zakonodavstvu Evropske unije u oblasti unapređivanja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Organske fotonaponske (OPV) solarne ćelije mogu da pokriju staklenike i da se koriste u sistemima za grejanje i hlađenje.

 OET ne poriče da su pomenuta rešenja još uvek skupa, ali izražava optimizam da će rast proizvodnje dovesti do pada cena. Savitljivi solarni paneli se za sada upotrebljavaju za pilot-projekte. Ti nanotehnološki materijali mogu da se recikliraju.

 Opština Neapoli-Sikjes u Solunu nedavno je postavila prvo pametno autobusko stajalište s krovom opremljenim ovom tehnologijom. Korisnici na tom mestu mogu da pune mobilne uređaje. U toku je studija o mogućnostima uvođenja više takvih objekata.

 Firmine organske LED sijalice osvetljavaju stanicu. Među opcijama su WiFi ruteri i displeji sa vremenskom prognozom i vremenom prolaska vozila javnog prevoza.

 OET-ova nanotehnologija uključuje solarne panele na suncobranu na ležaljci, zajedno s malim frižiderom, kao i energetski autonomni portabl frižider i zamrzivač.

 U jednom projektu, firma je opremila Fiatov automobil krovnim fotonaponskim sistemom. OPV sistemi čak mogu da se ugrade u odeću radi proizvodnje struje i grejanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.