ABB-logo abb solar impuls automatizacija automatika.rs
ABB-logo abb solar impuls automatizacija automatika.rsABB, vodeća kompanija za elektroenergetiku i automatizaciju, sa ponosom prati Solar Impulse i njegovu posadu na letu aviona oko sveta koga pokreće samo sunčeva energija. Solar Impulse, sa sedištem u Švajcarskoj, je danas izjavio da će započeti svoj istorijski let u Abu Dabiju u periodu od kraja februara do početka marta. 

 Tokom 2014. godine, ABB i Solar Impulse su osnovali inovacijski i tehnološki savez sa ciljem podsticanja zajedničke vizije smanjenja potrošnje resursa i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije.
 
 “Solar Impulse će inspirisati nove generacije da prihvate inovacije i tehnologije za rešavanje najvećih izazova na planeti”, rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. “ABB će pratiti tim Solar Impulse-a na svakoj milji njegovog putovanja.” Tri ABB-ova inženjera su se pridružila Solar Impulse timu, te će svojom stručnošću i predanošću doprineti ovoj misiji. Njihov rad uključuje poboljšanje sistema kontrole za operacije na tlu, poboljšanje elektronike za punjenje sistema baterija u avionu i rešavanje prepreka koje će se pojavljivati usput na ruti.

 Na planiranoj ruti aviona od 40.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se menjati na dužnosti kako se avion bude zaustavljao u gradovima, uključujući Muskat, Oman, Varanasi i Ahmedabad u Indiji, Chongqing i Nanjing u Kini, Feniks, Arizona u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe će se zaustaviti u Evropi i Severnoj Africi. Među izazovima koji stoje pred misijom pre nego što se ona okonča u Abu Dabiju sredinom 2015. godine, će biti i neprekidan let u trajanju od pet dana i noći iz Kine na Havaje. Avion, koji se napaja preko 17.248 solarnih ćelija, će tokom dana jedriti na visini većoj od Mont Everesta, kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u vazduhu tokom noći.

01 ABB-SI ABB-solar impuls automatizacija automatika.rs©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch
 ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse proizlazi ne samo iz zajedničke vere u inovacije i tehnologiju, nego i iz slogana kompanije: “Energetika i produktivnost za bolji svet”. Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema podsticanju operativne efikasnosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog transporta i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.

 Kao drugi najveći svetski isporučilac solarnih invertora i jedan od najvećih isporučilaca za vetroelektrane, ABB je lider u efikasnoj i pouzdanoj integraciji obnovljivih izvora energije u energetske mreže. ABB pomaže u izgradnji sveobuhvatne mreže za brzo punjenje električnih vozila u Evropi i isporučuje ključnu opremu za najveću svetsku mrežu brzih punjača za električne automobile u Kini.

 Piccard je izjavio kako ih je doprinos ABB-a sa svojim vodećim tehnologijama, koje omogućuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i podstiču energetsku efikasnost, Solar Impulse timu, učvrstio u nameri i trudu da pokažu moć inovacije i čiste tehnologije. “To je ono što je svetu potrebno”, rekao je Piccard, pionir švajcarskog vazduhoplovstva, koji je bio deo prvog tima koji je obišao zemlju u balonu 1999.godine. “U protivnom ćemo izgubiti sve naše prirodne resurse.”

03 ABB-SI ABB-solar impuls automatizacija automatika.rs

 ©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch
 
 Od 2010. godine su Piccard, predsednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih vazduhoplovnih rekorda na letovima iznad Europe, Severne Afrike i SAD-a u prototipu aviona sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.

 ABB pozdravlja i deli tu viziju, dok priprema ovog putovanja pobuđuje novo interesovanje za aeronautiku, čistu tehnologiju i obnovljive izvore energije.

 Za više informacija o saradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posetite http://new.abb.com/betterworld.

Za više informacija o projektu Solar Impulse, posetite www.solarimpulse.com i povežite se preko facebook.com/solarimpulsetwitter.com/solarimpulse i google.com/+solarimpulse.

 ABB je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatike, koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima u efikasnijem korišćenju električne energije, u povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu. Kompanije članice ABB Grupe posluju u oko 100 zemalja i zapošljavaju oko 145.000 ljudi.


 ABB d.o.o.
Kumodraška 235abb potpis abb srbija automatizacija robotika automatika.rs
11010 Beograd  
Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.