Svi smo čuli i pročitali dosta ”priča” vezanih za obnovljive izvore energije i zelenu energiju.  Kako i svaki novi trend i zelena energija ima svoje pristalice ali i protivnike. A mi možemo da kažemo da su i jedni i drugi u pravu. Dalje u tekstu evo nekih političkih, finansijskih i tehničkih informacija vezanih za obnovljive izvore u svetu.

Okeani u SAD će biti pokriveniji vetrenjačama

 Sad već davne 2010.godine, električna enegija koja je proizvedena putem vetroelektrana na evropskoj obali koštala je oko 17 centi po kW/h, bila je duplo skuplja od gasa i uglja. Cena je zatim pala na oko 13 centi prošle, 2017, godine. Međutim, sklapanjem određenih ugovora Nemačke i Holandije, ova cena je danad spala čak i do 6 centi.

 Šta je dovelo do tolikog pada? Brojni faktori svakako. Vetroturbinske lopatice traju duže, neki podaci pokazuju, čak duplo duže nego oni koji su se proizvodili 2000-tih godina. Ove lopatice se danas proizvode dužine jednog fudbalskog terena (oko 270 stopa) a proizvode i do 8 megavata energije. Dodatna dužina lopatice omogućuje generisanje veće količine energije, pored toga, turbine vetrogeneratora postale su pouzdanije. Što se tiče SAD, u američkom energetskom odseku već je predviđeno da će vetroelektrane koje budu smeštene uz okeansku obalu, proizvoditi 7% ukupne energije do 2050. godine. Ryian Zinke, direktor ovog odseka, istakao je ovaj izvor energije kao ključ za postizanje američke energetske dominacije.

Kina i Indija stoje kao glavni igrači iza velikog proširenja proizvodnje solarne energije

 Najveće solarne projekte u svetu sada izrađuju Kina i Indija. Neki od najvećih projekata su ”Tengger Desert Solar Park”, ”Datong Solar Power Top Runner Base”, ‘Yanchi Ningxia Solar Park” što se tiče Kine, kao i ”Kurnool Ultra Mega Solar Park”, ”Adani Kamuthi Solar Plant” što se tiče Indije. Od ukupnih 98 gigavata solarne energije koja se proizvela u svetu prošle godine, Kina je zaslužna za neverovatnih 53 prema podacima iz IEEF-a.

Potpuno napajanje energijom dobijenom iz solarnih izvora

 Naučnici sada objavljuju novu studiju koja maksimalno demantuje staru, koja tvrdi da je napajanje jedne zemlje u potpunosti iz obnovljivih izvora energije nemoguće.

 Kriterijumi izvodljivosti koje su autori naveli jesu važni, ali se takođe lako rešavaju uz niske ekonomske troškove, a pritom ne utiču na glavne zaključke revidiranih studija i svakako ne utiču na njihovu tehničku izvodljivost. Nuklearna snaga, koju su autori pozitivno procenili negde drugde, suočava se sa problemima izvodljivosti, kao što su ograničenost uranijumskih resursa i oslanjanje na neproverene tehnologije u srednjoročnom i dugoročnom periodu. Energetski sistemi bazirani na obnovljivim izvorima, s druge strane, nisu samo izvodljivi, već i ekonomski održivi i svake godine se smanjuju troškove. Izrazito povećanje troškova i smanjenje resursa je znak nukrealne tehnolgoije danas.

 Takođe, da je zaista nemoguće da se zemlja napaja samo iz obnovljivih izvora, Island ne bi postojao.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.