Da li ste nedavno slučajno ispustili svoj mobilni telefon? Pa, ko nije?! Kažu da je pomoć na putu, za sve nas koji mučimo muku sa izgrebanim ili slomljenim ekranima.

 Naučnici su navodno razvili smartphone ekran koji ima mogućnost samo-isceljenja, koji će se pojaviti na tržištu do 2020. godine, a do tada, radiće na detaljnijem istraživanju i testiranjima.

 Studenti hemije sa Univerziteta Riverside u Kaliforniji su otkrili ovaj pronalazak, koji su prošle nedelje predstavili javnosti. Kažu da se tajna krije u materijalu koji se pravi od izuzetno rastegljivih polimera koji, zbog svojih svojstava, može da se sastavi ponovo, ukoliko se ošteti, za manje od 24h.

 Materijal, koji može da se rastegli i do 50 puta vrati u prvobitnu veličinu, izgrađen je od rastegljivih polimera i jonske soli. Ovaj materijal poseduje posebnu vrstu veze – jonskih dipol interakcija, što predstavlja silu između naelekrisanih jona i polarnih molekula. To u suštini znači, da kada materijal pukne ili se ošteti, joni i molekuli se privlače međusobno, kako bi ”izlečili” materijal. Sa svojom jedinstvenom sposobnošću da provodi struju (prvi u industriji mobilnih telefona), materijal može da bude funkcionalan za ekrane osetljive na dodir. Na ovaj način, znatno će se prorediti naše posete mobilnim servisima.

 Naučnici smatraju da će samo-isceljujući ekrani, i ostali samo-isceljujući proizvodi, koji će tek biti proizvedeni, znatno promeniti svakodnevni život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.