Kako bi priroda to uradila? Naučnici sa VTT Tehničkog istraživačkog centra u Finskoj možda i znaju odgovor, zahvaljujući unapređenjima solarnih panela i 3D tehnologiji štampanja. Do sada su razvili veoma dekorativne prototipe koji nose naziv ”Energetsko drvo”.

 Evo drvo u svojim malenim listovima generiše i skladišti solarnu energiju, koja se može koristiti za napajanje malih aparata i mobilnih telefona. Ovo drveće cveta i na zatvorenom i na otvorenom prostoru, a takođe mogu da skladište u sebe kinetičku energiju nastalu iz vetra ili temperaturnih promena u okolini.

 Danas, ovo malo drvo, može da napaja energijom mobile telefone i male uređaje, a zamislite šta će sve moći da se napaja na ovakav način, kroz čitavu šumu ovakvih prototipa?!

Na kom principu radi Energetsko drvo?

 Listovi na drvetu predstavljaju zapravo fleksibilne organske solarne panele, koji su štampani korišćenjem dobro ustanovljenih tehnika masovne proizvodnje. Svaki list ima poseban pretvarač solarne energije u električnu, stvarajući multi-konvertorski sistem koji omogućujue da se prikupi energija iz različitih izvora, kao što su sunce, vetar, temperatura… Što više solarnih panela postoji na drvetu, to više energije se može prikupiti. Mašine za 3D štampanje ovakvih prototipa, služe se biokomponentama na bazi drveta. Primenjuju se za masovnu proizvodnju i mogu se beskonačan broj puta reciklirati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.