U Kinu se mnogo ulaže u zaštitu životne sredine, donekle i razumljivo jer su oni sigurno jedni od najvećih zagađivača. Ali korišćenjem ”čiste” zelene energije i sve popularnijim ”zelenim” zgradama, Kina se trudi da stvori pravu oazu čistog vazduha.

Projekat ”Šumski grad” podržan je od strane visokih institucija Republike Kine, a biće realizovan u južnom delu grada Liuzhou. Projekat će obuhvatati izgradnju poslovnog prostora, stanova, hotela i škola sa više od milion biljaka i oko 40,000 solarnih panela.

 Tzv. zelene kule će pomoći pri rešavanju problema zagađenog vazduha u urbanoj sredini poput ove, proizvodiće čist kiseonik i čistu električnu energiju. Zelenilo na objektima takođe pruža leti hladovinu stanarima, a zimi dobru izolaciju, zbog čega će se smanjiti i troškovi zagrevanja prostora. Ovaj šumski grad, treba da se izgradi do kraja 2020. godine.

 Teška je borba protiv smoga i zagađenog vazduha koji ugrožava industrijske gradove u Kini, ali u ovoj zemlji se maksimalno trude i ulažu napore i finansijksa sredstva da se što više energije proizvodi iz obnovljivih izvora poput vetrene i solarne, više nego bilo gde drugde na svetu.

 Ovaj šumski grad u Liuzhou, sa svim svojim parkovima, zgradama i baštama će apsorbovati skoro 10.000 tona ugljen dioksida i 57 tona drugih zagađivača na godišnjem nivou, dok će se sa druge strane proizvoditi oko 900 tona kiseonika.

 Sve zgrade koju budu građenje u sklopu projekta će na svojim krovovima imati solarne panele za proizvodnju čiste električne energije i koristiće sisteme geotermalne energije za unutrašnju klimatizaciju.

 Sve ovo, uticaće pozitivno po klimatske promene, a cilj je, da svaka država na svetu, počne u svim većim gradovima da praktikuje istu priču! Ako dodamo da ovi gradovi mogu postati i ”smart” gradovi, sa mnoštvo IoT aplikacija i pogodnosti, sve to činiće pravo mesto za zdrav i udoban život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.