Epicentar automobilske industrije Ujedinjenog Kraljevstva, mesto gde je Daimler napravio prve automobile u Britaniji pre više od 120 godina, uskoro će imati koristi od najveće Gigafabrike baterija u zemlji.

 Nedavna kriza sa gorivom u Velikoj Britaniji bila je samo jedan od mnogih znakova da je električna energija put koji sve više i više potrošača prelazi sa automobila na motore sa unutrašnjim sagorevanjem na EV(električna vozila). A Britanci marljivo rade na tome da se pripreme da prestanu sa proizvodnjom benzinskih i dizel motora od 2030. godine, a Gigafabrika Vest Midlands otkriva svoje planove za razvoj najveće Gigafabrike baterija u Velikoj Britaniji.

 Nalaziće se u Koventriju, britanskom automobilskom gradu i istorijskom domu mnogih poznatih brendova kao što su Rover, Jaguar ili Triumph.

 Gigafabrika Vest Midlands je zajedničko ulaganje između Gradskog veća Koventrija i aerodroma Koventri. Fabrika će biti najveći novi industrijski objekat bilo koje vrste u Velikoj Britaniji, pokrivajući površinu koja je jednaka 74 fudbalska terena u punoj veličini.

 To će biti projekat koji će zahtevati ulaganje od 3 milijarde evra i biće napajan 100%  održivom energijom, koristeći kombinaciju solarne energije i obnovljivih izvora energije iz mreže. Gigafabrika koja se nalazi na u blizini aerodroma Koventri otvoriće direktno do 6.000 radnih mesta. Prema Mike Murrai-u, direktoru projekta Vest Midlands, aerodrom je savršena lokacija za fabriku, jer je idealno pozicioniran za snabdevanje britanskih proizvođača automobila kojima je potreban pristup baterijama svetske klase na njihovim vratima.

 Gigafabrika Vest Midlands će proizvoditi nove litijum-jonske baterije kao i reciklirati korišćene baterije. Moći će da isporučuje do 60 GWh godišnje kada radi punim kapacitetom, što je dovoljno za pogon 600.000 električnih vozila godišnje. Očekuje sa da proizvodnja krene od 2025.godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.