logo abb hibridni hvdc prekidači automatika.rs„ABB“ je nakon višegodišnjih istraživanja, testiranja i simulacija u svojim R&D laboratorijama uspešno projektovao i razvio hibridni DC prekidač. Ovaj revolucionarni prekidač rešava tehnički izazov koji je bio nerešiv više od sto godina. Kombinacijom mehaničkog i snažnog elektronskog prekidača uspeva da prekine napajanje za 5 ms. Međutim, brzina nije jedina njegova prednost. Izazov je bio napraviti ultra brzi prekidač sa minimalnim gubicima što je postignuto kombinacijom brzog mehaničkog aktuatora sa odgovarajućom elektronikom.

 Ovaj izum uklanja značajan kamen spoticanja u razvoju HVDC (visokonaponskih jednosmernih) prenosnih mreža čije planiranje sada konačno može da počne, što će u budućnosti omogućiti prenos energije dobijene iz snažnih HVDC sistema obnovljivih izvora energije na velike daljine sa minimalnim gubicima, čak i u slučaju kvarova na pojedinim linijama prenosa.

abb hibridni hvdc prekidači automatika.rs Ova inovacija predstavlja veliki uspeh za R&D ABB tim koji je godinama radio na ovom izumu i konačno uspeo da proizvede prekidač sposoban da veoma brzo prekine napajanje od nekoliko hiljada ampera struje i napona nekoliko stotina hiljada volti, što je napajanje u proseku dovoljno za milion ljudi. Na taj način se brže od trptaja oka može prekinuti napajanje jednog velikog grada. Sledeći korak je instalacija ovog prekidača u prvim takvim instalacijama.

Tehnologija HVDC prenosa zahteva manje prostora a može da se kreće pod zemljom ili pod vodom. ABB je pionir u HVDC prenosu energije, a prvo postrojenje je napravljeno pre skoro 60 godina. ABB poseduje prvu 800 kV UHVDC instaliranu bazu na svetu, najduži vazdučni HVDC prenos koji se koristi za komercijalnu upotrebu, kao i najduži podvodni HVDC prenos u svetu. Novi izum otvara novo poglavlje i predstavlja važnu prekretnicu u istoriji ove tehnologije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.