Ukoliko ste astronaut – ili samo veliki zaljubljenik u svemir, ovo je možda nezgodno vreme da budete u Velikoj Britaniji!

 Potenciranje Velike Britanije da izađe iz Evropske Unije otvara mogućnost da se uspori ili čak zaustavi rad Velike Britanije na evropskim projektima poput Galilea – evropski satelitski – navigacioni sistem, koji je većinski finansiran od strane EU.

 Možda ipak ne treba strahovati, obzirom da je vlada Velike Britanije obećala da će povećati udeo Britanije u globalnoj svemirskoj ekonomiji sa 6,5% na 10% do 2030. godine.

 Sada, imaju za cilj da omoguće privatne letove u svemir iz Velike Britanije. Uz početak realizacije plana o poletanju sa britanskog tla u svemir, najavljen je i projekat izgradnje prvog komercijalnog centra za obuku i istraživanje svemira i velikih dubina u Bedfordširu. Za izgradnju ovog centra, biće potrebno oko 155 miliona dolara. U sklopu centra nalaziće se najdublji bazen na svetu, dubine od 50 metara, hotel i centar za obuku astronauta.

 Projekat će podržati i britanska aviokompanija RAF, čiji će dobar deo opreme poslužiti astronautima pri obuci i radu.  Biće omogućune obuke za ”ljudske centrifuge” prouzrokovane G silom, što je veoma često uzrok gubitka svesti astronauta, usled visoke stope ubrzanja.

 Jedan od najvažnijih aspekata ove priče, jesu svemirski brodovi. Kako zakon sada nalaže, raketni avioni i drugi sistemi za lansiranje koji su deo ovog projekta neće moći da operiraju nigde osim iz Velike Britanije, jer imaju za cilj da centar zbivanja bude upravo tamo.

POSTAVI ODGOVOR