Ukoliko ste astronaut – ili samo veliki zaljubljenik u svemir, ovo je možda nezgodno vreme da budete u Velikoj Britaniji!

 Potenciranje Velike Britanije da izađe iz Evropske Unije otvara mogućnost da se uspori ili čak zaustavi rad Velike Britanije na evropskim projektima poput Galilea – evropski satelitski – navigacioni sistem, koji je većinski finansiran od strane EU.

 Možda ipak ne treba strahovati, obzirom da je vlada Velike Britanije obećala da će povećati udeo Britanije u globalnoj svemirskoj ekonomiji sa 6,5% na 10% do 2030. godine.

 Sada, imaju za cilj da omoguće privatne letove u svemir iz Velike Britanije. Uz početak realizacije plana o poletanju sa britanskog tla u svemir, najavljen je i projekat izgradnje prvog komercijalnog centra za obuku i istraživanje svemira i velikih dubina u Bedfordširu. Za izgradnju ovog centra, biće potrebno oko 155 miliona dolara. U sklopu centra nalaziće se najdublji bazen na svetu, dubine od 50 metara, hotel i centar za obuku astronauta.

 Projekat će podržati i britanska aviokompanija RAF, čiji će dobar deo opreme poslužiti astronautima pri obuci i radu.  Biće omogućune obuke za ”ljudske centrifuge” prouzrokovane G silom, što je veoma često uzrok gubitka svesti astronauta, usled visoke stope ubrzanja.

 Jedan od najvažnijih aspekata ove priče, jesu svemirski brodovi. Kako zakon sada nalaže, raketni avioni i drugi sistemi za lansiranje koji su deo ovog projekta neće moći da operiraju nigde osim iz Velike Britanije, jer imaju za cilj da centar zbivanja bude upravo tamo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.