Danas, kompanija Planet je uspešno lansirala 88 ,,Dove” satelita u obritu – što je najveća konstelacija satelita do sada. Ovo nije samo lansiranje, ovo je velika prekretnica. Sa ovim satelitima u orbiti, planeta će dostići svoju misiju broj jedan: imaće mogućnost da slika Zemljino kopno svakodnevno.

 Pre nekoliko dana desila se kulminacija ogromnog napora u poslednjih pet godina. 2011. je postavljena za cilj misija o fotografisanju cele Zemljine površine svakodnevno. Mislili smo, da bismo naoružani takvim infromacijama i podacima, mogli da imamo značajan pozitivan uticaj na mnoge od najvećih izazova na svetu. Izračunato je da će biti potrebno između 100-150 satelita za ovaj poduhvat, pa je početa izgradnja istih. Nakon lansiranja, 14.februara, Planet radi sa 149 satelita u orbiti!

 Bio je potreban mini Apollo projekat, da bi se stiglo ovde, gde smo sada! Iza kulisa imamo minijaturne satelite; savladano je kako ih proizvoditi na traci; izgrađena je druga po veličini privatna mreža podzemih stanica; jedinstven automatizovani sistem kontrole misija; kreirana je mogućnost da se prenesu i sladište ogromne količine podataka; razvijena je  softverska platforma koja omogućava korisnicima, istraživačima, vladinim i nevladinim organizacijama da pristupe slikama brzo.

 Svaka od ovih navadeneih stvari je bio značajan poduhvat sam po sebi – a zajedno predstavljaju veliki inženjerski projekat. Nema potrebe da spominjemo povećanje kapitala, primanje regulatorne dozvole, zakupnine, kreiranje i korišćenje bazu sa stotine partnera koji koriste podatke za rešavanje njihovih potreba.

  Evo nekoliko bitnih činjenica koje trebate da znate:

  • Lansirano je 88 Dove satelita poznatih pod nazivom Flock 3p
  • PLSV raketa koje je prevozila satelite je poletala iz Satish Dhawan svemirskog centra u Sriharikoti, Indija
  • Ovoj je rekord po broju poslatih satelita na jednoj raketi
  • Ovo je 15. put da se Dove sateliti šalju u orbitu Zemlje
  • Očekuje sa da najnoviji sateliti počnu sa snimanjem za oko 3 meseca
  • Flock 3p može da prikupi podatke sa 2 miliona kvadratnih kilometra svakog dana

 Bez sumnje, najzaslužniji za ovaj ogroman poduhvat je upravo tim ljudi kompanije Planet, koji je posvetio svu svoju pažnju i usmerio svoje znanje i strpljenje na ovaj projekat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.