Kompanija SpaceX bi mogla ući u istoriju kao prva kompanija koja će izvesti komercijalni let do Meseca i nazad!

 Dve osobe su već platile karte za taj let, američkom multimilijarderu, osnivaču kompanije SpaceX , Elonu Musku. Let bi se trebao dogoditi do 2018. godine. Ova misija je deo NASA-inog CPP programa, koji ima za cilj da nastavi nasleđe čuvene Apollo misije za slanje čoveka u svemir, nakon punih 45 godina.

 Na put bi trebali krenuti u raketi Falcon Heavy, koja još uvek nije testirana i koja će, u trenutku kada bude testirana, postati najveća raketa koja se koristi za svemirska istraživanja u svetu. Musk nije želeo da otkrije imena ljudi koji su platili taj put ali je naglasio da su vrlo ozbiljni što se tiče puta do Meseca i nazad.

 Taj put bi trajao oko nedelju dana, a na njemu bi se letelica približila površini Meseca, bez sletanja, zatim bi se, nakon puta oko Zemljinog satelita, vratila nazad i sletela na Zemlju. To će biti i najdalje što je čovek ikad otišao u svemir, s obzirom na to da bi se letelica udaljila od Zemlje na između 480.000 i 640.000 kilometara.

 Postoji još nekoliko timova ljudi, koji su zainteresovani za ovaj let, međutim SpaceX ne želi da objavljuje više informacija o tome, dok svaki član ne prođe potrebne psiho-fizičke testove, koje je neophodno proći kako bi neko mogao uopšte da leti u svemir.

 Kada SpaceX uspešno realizuje gore navedene ciljeve, sledeći korak im je, kako kažu da pokrenu privatne misije do Meseca i nazad. Njihov glavni cilj je da jednog dana mogu da prevoze ljude i do Marsa. Ambicije će proširiti i na kreiranje i osmišljavanje vozila, koja će znatno brže moći da putuju kroz naš Sunčev sistem, i dalje, kroz duboki svemir.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.