Francuska multinacionalna kompanija ”Thales”, koja se bavi kreiranjem i dizajnom električnih sistema i pružanjem usluga vazdušno-kosmičkog prostora, odbrane, transporta i sigurnosti tržišta, ponosno je predstavila kokpit budućnosti.

 Nazvan ”Avionics 2020”, ovaj kokpit predstavlja prirodnu evoluciju koncepta kokpita, po kome je kompanija ”Thales” i postala poznata. Prikazan javnosti, na poslednjem aeromitingu u Parizu, ODICIS koncept ilustruje tehnologije i inovacije, koje se kompanija ”Thales” nada, da će imati svaki komercijalni avion, u narednih 20 godina. Rad koji je čvrsto utemeljen, ponosno je predstavila ova kompanija na svom novom ,,Avionics 2020” kokpitu. ”Thales” je pokazao svetu koje tehnologije i koncepti će poboljšati svaki avion u narednih nekoliko godina.

  ”Avionics 2020” je nova generacija kokpita, zasnovana na principima prirodne interakcije sa ljudsko-mašinskim interfejsom, dizajniranim tako, da služi pilota kroz korišćenje najnovije head-up i head-down tehnologije. Ovaj potpuno prilagodljiv model, takođe može da sadrži i bihromalne displeje, koji bi omogućili pilotima da bolje organizuju podatke u vezi sa sintetičkim zastupanjem spoljašnje sredine. ”Avionics 2020” je usmeren na to da omogući pilotima da iskorite svoje prednosti i da im pomogne da što bolje kanališu svoje slabosti. ”Thales” naporno radi dugi niz godina na istraživanjima u raznim naučnim institucijama i sa svetskim stručnjacima iz oblasti ljudsko-mašinsog interfejsa kako bi još više razvijali ovu oblast.

 Što je možda najvažnije, ovaj kokpit predviđa buduće izazove vazdušnog saobraćaja. Cilj je povećati korišćenje vazdušnog saobraćaja, ali prvenstveno smanjiti emitovanje ugljen-disokdia i ispuštanja ostalih štetnih materija. Novine koje su uključenje u ovaj kokpit, podrazumevaju i I4D operacije, koje se sastoje od davanja pilotu vremenskog ograničenja za svaku akciju u cilju što bolje sekvence vazdušnog saobraćaja.

 Dok je govorio o nekim ključnim momentima o radu ”Thales” kompanije, Denis Bonnet, šef inovacija u kokpit razvojnom centru, rekao je da je ovaj projekat zaista prekretnica za nas i za industriju. Pokazali su svetu kokpit, koji je dizajniran tako, da postoji najjednostavnija interakcija između samog pilota i elektronike, kako se smanjuje sve više i više zadataka koji zamaraju pilote, a povećava se funkcionalnost rada. ”Avionics 2020” je definitivno kokpit budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.