lola-institut-logo
lola-institut-logoLOLA institut iz Beograda je naš vodeći istraživački centar iz oblasti računarsko upravljačkih sistema, mašina alatki, robotike, energetike, procesnog mašinstva i ekologije, računarskih simulacija procesa livenja i procene rizika bezbednosti i zdravlja na radu. Ovaj institut čini multidisciplinarni tim stručnjaka sačinjen od doktora nauka, magistara i diplomiranih mašinskih i elektro inženjera. Tim LOLA instituta, koji je dao intervju za naš sajt čine sledeći mladi stručnjaci: Jelena Vidaković, Zoran Dimić, Maja Lutovac, Zorana Dančuo i Goran Ferenc.

Automatika Team: Koja je Vaša strategija kada je istraživanje i razvoj u LOLA institutu u pitanju?
LOLA institut: Glavno opredeljenje LOLA instituta je primena savremenih naučnih saznanja u industrijskoj praksi i integrisanje rezultata naučno istraživačkih projekata u razvoju novih proizvoda i tehnologija za svetsko tržište. LOLA institut kontinualno neguje tradiciju najbolje inženjerske prakse i nastavlja je shodno novim naučnim i tehnološkim saznanjima.

Automatika Team: Ukratko, čime se Vaš na institut bavi?

LOLA institut: LOLA institut ima istraživačko-razvojna znanja i iskustva zasnovana na najnovijim tehničko-tehnološkim nivoima u sledećim programskim oblastima: 1. Računarsko upravljački sistemi, 2. Mašine alatke, 3. Robotika, 4. Energetika, 5. Procesno mašinstvo i ekologija, 6. Računarska simulacija procesa livenja, 7. Procena rizika bezbednosti i zdravlja na radu. Multidisciplinarni timove čine doktori nauka, magistri i diplomirani mašinski i elektro inženjeri kompetentni da primene naučna znanja u industriji brzo i efikasno rešavaju probleme.

Automatika Team: Koja je pozicija LOLA instituta u robotici u Srbiji?

LOLA institut: U LOLA institutu, Lola fabrici robota, Lola fabrici mašina alatki i Lola fabrici deformacionih mašina je razvijeno više industrijskih robota. Razvoj i proizvodnja industrijskih robota u ILR-u je počeo 1980. godine i to u Fabrici alatnih mašina, dok su prvi manipulatori za opsluživanje mašina alatki, i to specijalnih strugova za obradu letećih i ležećih rukavaca kolenastih vratila, proizvedeni 1974. godine. Lola fabrika robota je formirana 1990. godine. To je do danas jedina fabrika robota na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije koja se ozbiljno bavila razvojem i proizvodnjom industrjskih robota. Najpoznatiji industrijski roboti koje je proizvela Lola fabrika robota su LOLA 15, LOLA 50 i LOLA 80. LOLA institut je kao naslednik Lola Sistema nastavio da se bavi industrijskim robotima. Postojeći robot kontroleri, kao i robotski jezik L-IRL se i dalje unapređuju.

Automatika Team: Koja su poslednja dostignuća Vašeg sektora za upravljanje robotima?

LOLA institut: Jedan od značajnijih rezultata LOLA instituta je robotski jezik L-IRL (Lola / Industrial Robot Language), koji pripada klasi viših programskih jezika. Služi za programiranje složenih robotskih operacija i omogućava strukturiranost i modularnost. Noviji značajniji rezultat je distribuirani sistem za upravljanje robotima, koji sadrži mogućnost udaljene kontrole robota sa integrisanim 3D virtuelnim modelom robota. U razvoju robotskog sistema korišćene su OROCOS (Open RObot COntrol Software) komponente i arhitektura otvorenih sistema. Na taj način je obezbeđen širok opseg pogodnosti kao što su modularnost i fleksibilnost i mogućnost kreiranja kompleksnih robotskih sistema, uključujući različite komponente za kinematiku, planiranje, kontrolu, hardverski interfejs i slično. Upotreba otvorene arhitekture dovela je do mogućnosti redukcije hardverskih modula, rešenja baziranih na PC-ju, rekonfigurabilnosti sistema, mogućnost zamene hardvera, manjeg razvojnog vremena i redukcije cene sistema. Trenutno se radi na razvoju sistema za upravljanje centrifugom i sistema za upravljanje uređajem za prostornu dezorijentaciju.

Automatika Team: Koji biste trenutni projekat izdvojili kao najznačajniji i zašto?

LOLA insitut: Kao najznačajniji projekat izdvojili bismo razvoj dva uređaja za trening pilota, koji su u potpunosti finansirani od strane Ministartstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Cilj ovog projekta je da se razvojem sofisticiranih sistema za simulaciju letenja postigne optimalna spremnost pilota modernih borbenih aviona. U pitanju su centrifuga za obuku pilota i uređaj za prostornu dezorijentaciju pilota. U današnje vreme postavljaju se veoma strogi zahtevi pred pilote. Usled prevelikih opterećenja, kojima su piloti izloženu u letu, neophodno je razviti trenažne sisteme koji mogu pripremiti pilota na zemlji. Ovo je opravdano sa ekonomskog stanovišta, kao i sa aspekta smanjenja fatalnih udesa usled pilotske greske. Projekat je izuzetno zahtevan, samim tim i izazovan za nas tim istraživača. Uključuje istraživače različitih profila. U LOLA Institutu takođe postoji i komercijalni sektor, koji je ostvario u zapažene rezultate u oblasti modernizacije mašina alatki, hidroenergetike, turbina za minihidrocentrale, kao i u mnogim drugim projektima koji su u toku.

Automatika Team: Da li postoji neki rad u časopisu ili na konferenciji koji bi ste izdvojili?

LOLA institut: Naš tim je u toku samo poslednje godine objavio veliki broj naučnih radova. Izdvojili bi smo učestvovanje na međunarodnim konferencijama Power Electronics and Motion Control Conference and Exposition/EPE/PEMC ECCE EUROPE, Management of Technology – Step to Sustainable Production/MOTSP, Mediterranean Conference on Embedded Computing/MECO,…Na nedavno odrzanom 29.-om Danubia-Adria međunarodnom simpozijumu, naš istrazivač Zorana Dančuo osvojila je drugu nagradu za najbolju prezentaciju. Takođe u toku ove godine objavljeno je nekoliko radova u vrhunskim međunarodnim časopisima iz domena robotike i proizvodnog mašinstva.

Automatika Team: Da li ste učesvovali na ovogodišnjem festivalu robotike?

LOLA institut: U okviru Festivala robotike u organizaciji Centra za promociju nauke i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovan je prvi naučnopopularni festival u potpunosti posvećen robotima, naš kolega Goran Ferenc je ispred LOLA instituta učestvovao sa prezentacijom pod nazivom Roboti za simulaciju leta avionom.

Automatika Team: Kakav je status LOLA instituta u zemlji i inostranstvu?

LOLA institut: LOLA institut usko sarađuje sa Mašinskim fakultetima širom Srbije, naročito u Beogradu. Tu su i Tehnološko-Metalurški Fakultet u Beogradu, Elektrotehnički fakultet i drugi. Svake godine ovaj Institut obezbedjuje praksu studentima tehnike iz zemlje, a u toku prosle godine ugostili smo i nekoliko studenata iz inostranstva na praksi. Takođe, učestvujemo na sajmovima tehnike, a naši stručni kadrovi posećuju sajmove tehnike u inostranstvu. LOLA institut zajedno sa izvođačima iz devet evropskih zemalja je deo konzorcijuma istraživačkog projekta STEPMAN koji finansira Evropska komisija kao deo Okvirnog programa 7 (Framework Programme 7-FP7). Cilj ovog projekta je realizacija kompatibilne softverske aplikacije za podršku u mašinskim tehnologijama, gde postoji potreba za interoperabilnom CAD-CAM-CNC bidirekcionom proizvodnom platformom. Više informacija o projektu i konzorcijumu se može pronaći na http://stepman.eu. LOLA institut prati aktuelna dešavanja u oblasti robotike. Naši inženjeri LOLA instituta su ove godine bili aktivni učesnici Evropskog foruma robotike u Danskoj, koji je okupio inženjere, naučnike i poslovne ljude iz cele Evrope.

Automatika Team: I za kraj, šta mislite o našem sajtu Automatika.rs?

LOLA institut: Postajanje jednog ovakvog inženjerskog portala smatramo izuzetno korisnim za stručnu inženjersku javnost u Srbiji.


{gallery}intervjui/lola_institut/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.