strawberry energy intervju milos milosavljevic automatika.rs
strawberry energy intervju milos milosavljevic automatika.rsMiloš Milisavljević je osnivač kompanije „Strawberry energy“ i autor prvog na svetu Javnog solarnog punjača za mobilne uređaje „Strawberry Drvo“. Primarni cilj kompanije je promocija i edukacija o obnovljivim izvorima energije. Još od ranog detinjstva, Miloš počinje da se interesuje za tehniku i tehnologiju, a kao polaznik istraživačke Stanice Petnica shvata da u životu želi da se bavi obnovljivim izvorima energije. Tokom srednje škole bio je polaznik Centra za Talente, a u tom periodu je osnovao i sudentsku kompaniju “Strawberry electronics” sa kojom je osvojio prvu nagradu na takmičenju u preduzetništvu. Trenutno je student završne godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogadu.

Automatika Team: Vaša glavna ideja je promovisanje obnovljivih izvora energije kao i njihova primena, koliko se Srbija nalazi na pravom putu i koji projekti mogu promeniti sliku i svest građanja o uštedi energije?
 
Miloš Milisavljević: Naša želja je da donesemo čiste izvore energije u svakodnevni život svih ljudi. Da im omogućimo da oni u svojoj okolini mogu da koriste čiste izvore energije svaki dan. Strawberry Drvo je upravo sa tim ciljem i osmišljeno. Edukacija je prvi i osnovni korak na tom putu prelaska sa starih izvora energije na nove. Smatram da su za to najbolji oni projekti koji na praktičan način ljudima pružaju ljudima neku konkretnu pomoć. Mislim da je potrebno da projekti svojim korisnicima pokažu kakvu benefit im on pruža, pogotovo u obavljanju aktivnosti iz svakodnevog života.
 
Automatika Team: Da li možete da nam ukratko opišete ‘’Strawberry Drvo’’?
 
Miloš Milisavljević: „Strawberry Drvo“ je samostalni fotonaponski sistem, koji na prometnim mestima u urbanim gradskim sredinama ljudima nudi besplatan bežični internet, zgodno mesto za kratak predah, i naravno ono osnovno – mogućnost da dopune baterije prenosivih uređaja – mobilnih telefona, tablet računara, digitalnih fotoaparata i kamera, mp3 plejera, itd.
 
Automatika Team: Jedan od solarnih punjača je postavljen na ovogodišnjem Serbia Open-u, gde se još u Srbiji može pronaći „Strawberry Mini’’?
 
Miloš Milisavljević: Mini je najmlađi član naše Strawberry porodice. To je manji, prenosivi solarni sistem, koji pored osnovne usluge punjenja prenosivih uređaja, ljudima nudi i dodatni interaktivni sadržaj. Naime, ugrađeni “touch scerren“ ekran nudi mogućnost da se korisnici dok pune svoj telefon zabavljaju, igrajući tematske igre iz oblasti obnovljivih izvora energije i održivog razvoja. Želimo da korisnici „Strawberry Minija“ na edukativan, a u isto vreme i zabavan način upotpune svoje „strawberry“ iskustvo. 
 
Naš „Strawberry Mini“ još uvek nije izašao na tržište. Posebna verzija Minija napravljena u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, nazvana „Strawberry Prijatelj“ bila je postavljenja na Serbia Open-u, pa su posetioci turnira bili u mogućnosti da dopune baterije svojih mobilih telefona i ponesu deo Sunca sa sobom.

Automatika Team: Sve čestitke na osvojeno treće mesto na proslogodišnjem Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Možete nam reći Vaše utiske o samom takmičenju i šta Vam je nedostajalo da odnesete pobedu?

Miloš Milisavljević: Hvala. Takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju 2011 nam je bilo jako korisno, i to iz više razloga. Ne samo što nam je dodatno pomoglo u promociji celokupne teme kojom se bavimo, već i zato što je sam proces takmičenja zahtevao izradu biznis plana i niza drugih analiza u kojima smo morali temeljno da istražujemo i analiziramo naš projekat iz više različitih uglova. To nam je pomoglo da uvidimo i neke aspekte kojih ranije nismo bili svesni, i na taj način poboljšamo našu ideju.

Inovacije koje su se plasirale u finale su bile iz veoma različitih oblasti nauke i tehnike, i zbog toga ih je jako teško bilo međusobno porediti, tako da ne bih mogao sa sigurnošću da kažem šta je formiralo krajnji rezultat.Automatika Team: Da li postoji podatak koliko je prenosivih uređaja – mobilnih telefona, digitalnih kamera, tablet računara, mp3 plejera do sada napunjeno?
 
Miloš Milisavljević: Postoji. Svako „Strawberry Drvo“ nam svakodnevno šalje izveštaj o svom radu, u kome se između ostalog nalazi i broj korisnika. Do sada smo imali oko 150.000 korisnika zbirno na svim sistemima. Zbog načina obračunavanja, ti podaci su okvirni, odnosno imaju neku toleranciju. 

Automatika Team: Koji je zadatak ‘’Strawberry eko radionice’’ i kome su one namenjene?

Miloš Milisavljević: Strawberry eko radionice imaju za cilj da edukuju kako najmladje tako i tinejdžere o pojmu obnovljivih izvora energije i ekologije uopšte. Isto tako, kroz druženje sa decom pokušavamo da ih na interaktivan i zabavan način motivišemo da se bave onim što vole, u čemu uživaju, jer jedino tako mogu biti uspešni i zadovoljni u svojim budućim zanimanjima. Smatramo da su deca naša budućnost, oni koji će jednog dana svojim ponašanjem i odlukama uticati na svet oko sebe i zato je na nama da ih usmerimo i probudimo kod njih interesovanja za određene oblasti, onoliko koliko je to u našoj moći.

 
Automatika Team: Pored velikog broja nagrada koje ste osvojili na raznim takmičenjima, forumima i sajmovima koja Vam je najdraža?

Miloš Milisavljević: Imali smo sreće da zaista dosta ljudi i organizacija uvidi značaj ovoga što radimo. Kada ste na početku građenja svoje biznis karijere, svako priznanje vam puno znači. Obzirom da su nagade i priznanja dolazila od dosta različitih ustanova i organizacija, svaka je u svom domenu predstavljala neku vrstu potvrde uspeha iz te oblasti ili iz te struke. Najkrupnije priznanje je 1. nagrada Evropske Komisije za najbolji projekat u Evropi u oblasti održivog razvoja za 2011. godinu.

Automatika Team: Šta je po Vašem mišljenju najveće otkriće u oblasti obnovljivih izvora energije?

Miloš Milisavljević: Teško je izdvojiti. Mislim da će pametne mreže (smartgrid) imati veliku ekspanziju u vremenu ispred nas, i one će biti taj element koji će povezati sve obnovljive izvore energije i omogućiti im da se još više koriste.

Automatika Team: Šta mislite o našem sajtu Automatika.rs?

Miloš Milisavljević: Mislim da je postojanje sajta koji se bavi predstavljanjem brojnih oblasti industrijske automatike vrlo korisna za razvoj naše inženjerkske stuke. Nevezano za to da li ste još uvek student nekog fakulteta ili već ostvareni profesionalac, rad na sebi i permanentna edukacija su bitne.

Da bi teme kao što su automatika i obrada signala približile na pravi način, vrlo je dobro što se Automatika.rs u isto vreme obraća i vrlo stručnoj javnosti kroz usmerene teme kao sto su Vesti, Forum ali i priblažavanje stuke najširoj javnosti kroz Intervjue ili sekciju Tutorijali.

Posebno veliki potencijal vidim u razvoju sekcije Baza znanja, budući da konkretno neke moje kolege sa fakulteta tu oblast vašeg sajta koriste kao sekciju za učenje. Takođe, mislim da su predstavljeni projekati dobra osonova za amatere koji kroz aktivnosti DIY mogu samostalno korak po korak realizovati praktične uređaje i te iste uređaje da koriste u svom svakodnevnom životu.

{gallery}intervjui/strawberry/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.