Da li možete da zamislite električni automobil koji se potpuno napuni za svega nekoliko minuta? Zvuči nemoguće, zar ne?!

 Naučnici sa Penn State Univerziteta su kreirali nacrte za novu vrstu akumulatora, baterija za električna vozila, koja može da obezbedi do 200 kilometara punjenja za svega 10 minuta. Ključ za punjenje litijum–jonskih akumulatora podrazumeva njihovo zagrevanje na temperaturu od 60 stepeni a zatim hlađenje u roku od nekoliko minuta. Naučnici smatraju da, dok god je vreme izlaganja akumulatora visokim temperaturama praćeno, ograničeno i kontrolisano, oštećenja će biti minimalna.

 U većini slučajeva, ovo naglo grejanje i hlađenje akumulatora može izazvati prestanak rada, ali naučnici sa ovog univerziteta smatraju da su pronašli idealno rešenje time što precizno ograničavaju koliko su vremena akumulatori izloženi visokim temperaturama. Sve je moguće zahvaljujući tankom sloju folije na bazi nikla, koja apsorbuje višak toplote i ravnomerno raspoređuje punjenje u celom akumulatoru. Ovo ublažava izazov sa kojim se vozači električnih automobila svakodnevno susreću. Često je potrebno dosta vremena da se akumulator napuni, a automobil ne može uvek uspešno da stigne od jedne stanice za električno punjenje do druge.

 Verovatno je da smo još uvek dosta daleko od super-brzog punjenja, ali je ohrabrujuće što naučnici širom sveta svakonevno rade na tome da ubrzaju vreme punjenja i produže kilometražu koju napunjeni elektični automobili mogu da pređu.

2 KOMENTARA

  1. Da li možete da zamislite električni automobil koji se potpuno napuni za svega nekoliko minuta? Zvuči nemoguće, zar ne?!
    Teško mi je zamisliti da sutra odem u UniRent agenciju iznajmim napunjen automobil krenem na put i kad mi se isprazne baterije da stanem negde i napunim brže baterije nego što bih natočio gorivo na benziskoj pumpi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.