Budući da automatizacija industrijskih procesa često zahteva da oprema za automatizaciju radi u prisustvu vode, rastvarača i ostalih tečnosti, komponente za kontrolu kretanja često su izložene velikom riziku od korozije i kvara. Istovremeno, vodootporni motori su ključni deo rešenja problema kvarova izazvanih vodom.

 Koračni ili steo motori su najčešće izrađeni od magnetnog gvožđa i vrlo lako koroziraju kada su izloženi vlazi. Da bi se optimizovao obrtni momenat, razmak između nerotirajućih zubaca motora drži se na oko 0.002 inča. Kada je motor u stanju rada, zubci se zagrevaju a temperatura je obično dovoljno visoka da se bilo koja voda pretvara u paru. Vodena para je korozivna, tako da gvožđe u zubcima rđa brže nego inače.

 Kako bi se to izbeglo, vodootporni koračni motor, kompanije OMC, dizajniran je tako da (iako to nije praksa na takvom tipu motora) koristi O-ring zaptivke. Isto tako, žice koje izlaze iz vodootpornog motora moraju biti u hermetički zatvorenom kućištu kako voda ne bi prolazila kroz kablove.

 Vodootporni step motor ima brojne prednosti poput niskog obrtnog momenta, brzo se pokreće, nije bučan, stabilan je u stanju rada, ima dobre upravljačke performanse i nisku cenu. Ovakav tip motora često se koristi kod proizvodnje lekova, proizvodnje papira, u hemijskoj industriji, proizvodnji ambalaže za hranu i piće…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.