Upravo tako, po poslednjim istraživanja kompanija koje se bave statistikom dolazimo do podatka da u Sjedinjenim Američkim Državana radi ukupno 233.305 industrijskih robota. Prisutni su u gotovo svim industrijama i obavljaju poslove montaže, paletiranja, pakovanja, opsluživanja, itd.

 Institucija Brookings je potvrdila da u državi Mičigen ima najviše robota, u odnosu na sve druge. I Mičigenu imate skoro 10 hiljade robota (28.500) više nego u Ohaju kojih ima 20.400, zatim u Indijani 19.500 industrijskih robota koji se nalaze u pogonima. Dok u Detroitu, tradicionalnom industrijskom gradu nešto više od 15 hiljade industrijskih robota.

 Istraživanje su sproveli ekonomisti Daron Acemoglu i Pascual Restrepo, koji su imali sve potrebene podatke od International Federation of Robotics, a mapu koja se nalazi dole na slici br.1 je izradila institucija Brookings.

Slika br.1 Broj robota na hiljadu radnika u Sjedinjenim Američkim Državama

 Zanimljivo je još i videti kolika je razlika između Istoka i Zapada. Na zapadu zemlje, broj industrijskih robota čini svega 13% od ukupno količine robota u celoj zemlji, koliko ima u samo u Mičigenu gde je prosek  više od 20 robota na hiljadu radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.