Upravo tako, po poslednjim istraživanja kompanija koje se bave statistikom dolazimo do podatka da u Sjedinjenim Američkim Državana radi ukupno 233.305 industrijskih robota. Prisutni su u gotovo svim industrijama i obavljaju poslove montaže, paletiranja, pakovanja, opsluživanja, itd.

 Institucija Brookings je potvrdila da u državi Mičigen ima najviše robota, u odnosu na sve druge. I Mičigenu imate skoro 10 hiljade robota (28.500) više nego u Ohaju kojih ima 20.400, zatim u Indijani 19.500 industrijskih robota koji se nalaze u pogonima. Dok u Detroitu, tradicionalnom industrijskom gradu nešto više od 15 hiljade industrijskih robota.

 Istraživanje su sproveli ekonomisti Daron Acemoglu i Pascual Restrepo, koji su imali sve potrebene podatke od International Federation of Robotics, a mapu koja se nalazi dole na slici br.1 je izradila institucija Brookings.

Slika br.1 Broj robota na hiljadu radnika u Sjedinjenim Američkim Državama

 Zanimljivo je još i videti kolika je razlika između Istoka i Zapada. Na zapadu zemlje, broj industrijskih robota čini svega 13% od ukupno količine robota u celoj zemlji, koliko ima u samo u Mičigenu gde je prosek  više od 20 robota na hiljadu radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here