abb_logo_robotika_mehatronika_automatika.rs.jpg

abb_logo_robotika_mehatronika_automatika.rs.jpg

ABB ( Asea Brown Boveri ) je kompanija nastala krajem 20.veka, tačnije 1989.godine. Nastala je spajanjem kompanija Asea i Brown Boveri&Cie. Asea je nastala u Švedskoj i proizvodila je električne instalacije i generatore, dok je BBC nastala u Švajcarskoj i glavna delatnost je bila prenos električne energije. Nakon  spajanja, poslovanje ABB-a je podeljeno na dve strukture koje se fokusiranju na dva centra biznisa: Automatizacionu i Energetsku tehnologiju.

Sada su jedna od vodećih firmi u svetu i pokrivaju preko 70% robotske industrije, svakako u evropskim okvirima najzastupljeniji. Zbog poboljšanja produktivnosti i bolju prezentaciju rada njihovih proizvoda, razvili su softversko rešenje u vidu simulacije i offline programiranja. 

  Korišćenje nezavisnog ( offline )  programiranja Virtual Robot Technology  je isto kao i imati stvarnog robota na vašem računaru. Offline programiranje je najbolji način da se dostigne povratak investicija za sisteme robota .  ABB simulacije i offline programiranje softwera , RobotStudio, dozvoljava da se izvrši programiranje robota na PC u kancelariji bez zaustavljanja proizvodnje. Takođe omogućava da programi za robote budu pripremljeni unapred u slučaju povećanja sve ukupne proizvodnje.

 

RobotStudio obezbeđuje alatke za povećanje profitabilnosti sistema robota dozvoljavajući da izvodi zadatke kao što su podučavanje , programiranje i optimizacija  bez remetenja produkcije. Ovo obezbeđuje brojne beneficije uključujući :

  • Redukcija rizika
  • Brže startovanje
  • Kraće prelaženje ( preorjentisavanje )
  • Povećana proizvodnja

  RobotStudio je pravljen na ABB VirtualController, tačnoj kopiji pravog softwera koji vodi robota u proizvodnji . Dakle, to dozvoljava veoma realističnu simulaciju za izvođenje koristeći prave programe robota i konfiguracione fajlove indentične osnovnom modelu.

abb_robot_asea_eurobot_mehatronika_robot_studio_www.automatika.rs.jpg
 
Pregled alatki koje koristimo u RobotStudiu
 

Značaj Cad-a. RobotStudio moze lako uneti podatke u Cad formatu, uključujući IGES, STEP, VRML, VDAFS, ACTS i CATIA. Radeći sa ovim veoma preciznim podacima, programer robota je u mogućnosti da proizvede tačnije programe robota, dajući veći kvalitet proizvodu .

AutoPath. Ovo je jedna karakteristika u RobotStudiu koja najviše stedi vreme. Koristeći Cad model kao deo određivanja, mogućnost  da se automatski odredi položaj robota koji je potreban da prati krivine ( smernice ) u narednih nekoliko min., zadatak koji bi u drugom slučaju trajao satima ili danima. 

Urednik Programa ( programer ). Programer proizvodi programe za robote i pomaže  ti da razviješ glavni program za robote offline u okviru  WINDOWS-a. Vreme programiranja je drastično smanjeno i struktura programa poboljšana. Podržan je programskim jezikom RAPID.

Optimalizacija putanje. RobotStudio može automatski da uoči I upozori programe koji sadrže ( uključuju ) kretanje u blizini singulariteta i zato se te mere mogu preduzeti da bi se izbegle ovakve situacije . Simulacija monitora je vizuelni alat za optimistično pomeranje robota. Crvena linija identifikuju objekte koje mozeš poboljšati da bi se robot kretao na što efektniji način. Moguće je optimizovati TCP brzinu, ubrzanje, singularitet ili ose da se dobije ciklično vreme.

Autoreach. Autoreach, automatski analizira dostupnost i pogodne karakteristike koje vam dopuštaju da se pomeri robot ili deo rada sve dok se ne dostigne krajnji položaj. To vam daje potvrdu i optimizuje raspoređivanje ( planiranje ) radnih ćelija (elemente) za samo nekoliko minuta.

Virtual Teach Pendant. Ovo je grafičko izlaganje datataka, pomoću VirtualRobota . U suštini, sve što se može uraditi na stvranom podučavanju moze se uraditi u virtualnom podučavanju nastojaći da je ovo odličan alat (stavka) vežbanja I podučavanja.

Lista rezultata. Ovo je idealan alat za proveravanje strukture i logike programa. Kako se program izvršava, vizuelno se moze videti I/O  stanje radnog elementa (ćelije) . I/O može biti umrežen sa simulacionim rezultaima dopustajući simulaciju robota  i ćelije stanici u robota. Ovo je odličan alat za otkrivanje grešaka.

Otkrivanje kolizije ( sudara ). Otkrivanje sudara sprečava skupe štete na opremi. Selektovanjem pojedinih predmeta  RobotStudio će automatski uociti i identifikovati sudar kada je program robota ispunjen.

Opticke osnove za primenu ( VBA ). Korišćenje VBA se prilagodi i proširi funkcionalnost RobotStudia. VBA vam omogućava sposobnost da stvarate dogradjivanja, proširenja, poručivanje interfejs dogradnje prema potrebama korisnika potreba.

Powerpac’s. ABB i partneri su upoterbili VBA da naprave aplikaciju, da optimizira specifične aplikacije kao sto su varenje ( lemljenje ) iscela, tačkasto varenje. CalibWare ( apsolutna tačnost ), bušenje rezova i BendWizard.

Pouzdano učitavanje datoteka i preuzimanje (

True Upload and Download). Vaš celokupni program robota može biti dostavljen pravom sistemu bez ikakvog prenošenja. Ovo je jedinstvena karakteristika zahvaljujuci tehnologiji VirtualRobota koja je tehnički snabdevena ABB-om.

robotsrudio_automatika_rs.jpg  Kao što možete videti da RobotStudio podržava i omogućuje svakom korisniku mnoštvo olakšanja pri izradi simulacije i programiranja. Još i poseduje biblioteku od preko 50 industrijskih robota uglavnom antropomorfne konfiguracije dok postoje i par paralelnih. Mogu se naći naći različitih karakteristika, postoje sa težinom od 5kg pa sve do 500kg a isto tako sa dohvatom(rukom) od 0,81m pa do 3,2m. Jednu od verzija RobotStudio možete naći na oficijalnom sajtu ABB-a. 

Jedan od primera, gde možete videti optimizaciju putanja, koliziju, program, I/O stanje, možete downloadovati sa ovog linka .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.