”Igre prestola” je postala jedna od najvećih TV emisija ikada prikazivana. Sa pravom to i jeste postala, kad pogledamo dužinu serijala, fanstastičnu priču, kostime, neizvesnost i naravno zmajeve.

 O čemu se ovde zapravo radi. Jedan švedski start-up program pod nazivom Ceratai istražio je koliko su zastupljeni govori kojih likova u serijalu. I došli su do podataka da muški likovi imaju oko 75% a ženski samo 25%. Najveći brbljivac je Tirion Lanister, njega sledi Džon Sneži i onda dolaze Sersei i Deneris.

 Ceretai je koristio metodu mašinskog učenja za analizu različitosti u govoru. Njihov algoritam naučio je da prepozna razliku između muških i ženskih glasova u videu i pruža dužinu vremena govora u sekundama i procentima po rodu. Kao i većina automatskih sistema, on svaki put ne donosi ispravnu odluku. Tačnost ovog algoritma je oko 85%, tako da bi brojke mogle biti malo veće ili niže od predstavljenih.

 Neki od podataka pokazuju da su muški likovi skloni da u svojim linijama teksta imaju više muški usredsređenih reči, kao što su ljudi, čovek, kralj i Lord. Ali za ženske likove, češće reči su bile ljubav, otići, molim te, muž i gospodar.

Slika br.1 Najčešće izgovoreno ime u seriji je Arja Stark

 Dalje pogledajte nekoliko grafika koji su dobijeni ovom analizom i daju zanimljive rezultate.

Slika br.2 Najviše ženskog govora je bilo u seriji 5, četvrte sezone – First of His Name.

Slika br.3 Prisutnost ženskog govora po sezonama

Slika br.4 Broj linija teksta po likovima

Slika br.5 Broj provedenih minuta u prvih sedam sezona

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.