Ministarstvo financija Kraljevine Švedske je saopštilo da će proizvodnja solarne energije za vlastite potrebe od januara 2017.godine biti u potpunosti isključena od obveza plaćanja poreza. Dok će komercijalni proizvođači ipak plaćati ”porez” od 500 švedskih kruna, što je oko 50 evra, po megavat satu (MWh). To je gotovo 98% manje nego što trenutno plaćaju. Tako da i sa njihove strane možemo reći da su oslobođeni plaćanja poreza.

 Sve ovo je težnja ka cilju koji je postavila ova nordijska država isperd sebe – Potpuni prestanak upotrebe fosilnih goriva i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do 2040.godine, a sa prestankom oporezivanja samo su jedan korak bliže cilju koji su ispred sebe postavili.

Sada, Švedska se ne može baš pohvaliti velikim procentnom i udelom solarne energije u proizvodnji električne struje. Ova nordijskoj zemlji najviše se oslanja na hidroenergiju (39%) i nuklearnu energiju (36%), a udeo solarne energije je gotovo zanemarljiv i iznosi manje od 0,1 odsto.

 Iz Ministarstva finansija smatraju da će predložene mere omogućiti brza ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

 Pored usvajanja od strane parlamenta, ovaj predlog mora da odobri i Evropska komisija, koja je za Evropsku uniju do 2020.godine odredila da minimalni udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji mora biti 20%.

 U Švedskoj su svesni činjenice da ukoliko žele do 2040.godine u potpunosti da pređu na obnovljive izvore, moraju godišnje povećavati udeo solarne električne energije do 10%.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.