Kompanija za proizvodnju električne energije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pregovaraće s EDF-om i JinkoSolar-om o izgradnji fotonaponske elektrane kapaciteta 1.5 GW. Konzorcijum je na tenderu oborio nedavni svetski rekord i predložio da isporučuje električnu energiju po ceni od 13.5 dolara po MWh.

 Électricité de France SA (EDF SA) i JinkoSolarHolding iz Kine dali su najpovoljniju cenu za postrojenje za koje bi po planu bilo najveća jedinstvena solarna elektrana na planeti. Emirates Water and Electricity Co. (EWEC), dominantno preduzeće za proizvodnju i snabdevanje električnom energijom, zvanično je saopštilo da cena od 13,5 dolara po megavat-satu, toliko niska da to još nije viđeno u toj delatnosti.

 Kapacitet projekta Al-Dhafra je planiran za dva gigavata, što bi ga u ovom trenutku učinilo najvećim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali ovaj tender je bio za samo 1,5 gigavata.

 ACWA Power iz Saudijske Arabije udružio se sa Shanghai Electricom i takođe je jedan od pet konzorcijuma koji su stigli do finalne faze tendera. Engie iz Francuske je sklopio partnerstvo s International Powerom i Al-Fanarom. Japanski Marubeni i francuski Total su isto dali zajedničku ponudu, kao i SoftBank iz Japana i Eni iz Italije.

Ulagači dobijaju manjinski udeo

 Na tenderu su se ukupno 24 entiteta kvalifikovala za finansiranje, izgradnju, upravljanje pogonom i održavanje. Al-Dhafra treba da bude priključena na mrežu do sredine 2022. godine, malo kasnije nego što je prvobitno planirano, a do odlaganja je došlo zbog krize izazvane virusom korona.

 EDF i JinkoSolar mogu da budu vlasnici najviše 40 odsto fotonaponskog sistema, dok će ADPower i drugi državni subjekti imati većinski udeo.

Solarna elektručna energija na Arabijskom poluostrvu je najjeftinija na svetu

 Pobednička ponuda može da se uporedi s prethodnim rekordno niskim nivoom – 15,6 dolara po megavat-satu. Postigli su ga Total iz Francuske i Marubeni iz Japana u januaru ove godine, u Kataru, za projekat od 800 megavata.

 Emirat Abu Dabi već ima jednu ogromnu solarnu elektranu. Noor Abu Dhabi odnosno Sweihan, kapaciteta 1,18 gigavata, počeo je da isporučuje električnu energiju pre manje od godinu dana. Izgradio ga je Sterling and Wilson iz Indije, a projekat su razvili JinkoSolar i Marubeni. Njih je za 25-godišnji PPA odabrao Abu Dhabi Water and Electric Authority (ADWEA). Tarifa, 24,2 dolara po megavat-satu, takođe je bila najniža do tada.

 Al-Dhafra bi sa snagom od 1,5 gigavata danas zamenila Noor na petom mestu po veličini u svetu. Sa dva gigavata bi bila treća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.