Mnogi proizvodi koji su namenjeni da se koriste u pametnim kućama, ujedno  i povećavaju sigurnost samih potrošača na različite načine.

 Često vam kažu:

“Postavite kamere koje imaju mogućost da se povežu na internet i da gde god da se nalazite, u svakom momentu vidite šta se dešava u vašoj kući.”

Ili:

“Koristite digitalne brave, kako više ne biste morali da razmišljate o ključevima kada idete na trčanje.”

“Nabavite pametni alarm koji detektuje vatru i ugljen-monoksid radi sigurnosti vaše porodice.”

 Ali šta se dešava, ukoliko se zateknete u situaciji gde morate da izlazite na kraj sa zakonom i razmišljate o vašoj digitalnoj privatnosti? Ako time što koristite digitalne brave, postoji mogućnost da neko u svakom momentu poseduje informacije o tome da li su i koja, vaša vrata od kuće bila otključana ili zaključana? Snimci sa vaših sigurnosnih kamera mogu biti pregledani od stane vlasti, kako bi se potvrdile ili opsvrgnule informacije koje ste im dali.

 Vaš digitalni život postaje deo vašeg ličnog života i kao takav, izlaže vas igri sa zakonom. Može postati boja, kojom ćete oslikati vaš karakter i da postepeno gradi vaša interesovanja. Sve su to stvari koje možemo da očekujemo od naših pametnih kućnih uređaja, u krajnjem slučaju, mi smo ih kupili sa ciljem da možemo da ispratimo sve informacije u svakom momentu.

 Postavlja se pitanje, šta se dešava sa uređajima koji uvek osluškuju, kao na primer Google Home ili Amazonova linija Echo proizvoda? Naravno, većina uređaja je kreirana tako da prate i pamte čitavu istoriju informacija koje ste pretraživali i vreme u koje ste ih pretraživali, a šta se dešava sa onim informacijama koje ste nesvesno podelili, a možda niste hteli? Da li onda svi ovi uređaji rade protiv vaše sigurnosti?

 Mnogi potrošači ne obraćaju pažnju na onaj deo “uređaji koji uvek osluškuju” jer će im svu pažnju privući pogodnosti ovih uređaja, koje se najviše ističu i reklamiraju. Na ovim uređajima postoji dugme, pomoću kojeg je moguće isključiti zvuk, ali Google i Amazaon nigde u svojim reklamama ne spominju ovu mogućnost, jer oni zapravo ne žele da isključimo svoje mikrofone – Oni žele da budu sveprisutni.

 Još uvek nije tačno naznačeno, šta se dešava sa tim snimljenim podacima sa ovih uređaja. Da li su Google i Amazon u obavezi da podele tu informaciju sa nama, njihovim potrošačima? Da li na taj način snimljenje informacije, mogu da se iznesu kao validne na sudu, ili se tretiraju kao privatne infromacije korisnika uređaja i zaštićene su zakonom o privatnosti?

 Amazon trenutno istražuje ovu situaciju. Dobili su zahtev za određenim informacijama sa svog servera, o čoveku koji je koristio jedan od proizvoda iz njihove Echo linije i koji je optužen za ubistvo. Amazon im nije dao informacije koje su snimljenje na samom uređaju, jedino su izdali informacije o njegovom korisničkom nalogu i istorji njegove kupovine.

 Isprva, prosto pomislimo kako nam nije potreban jedan “Veliki brat” koji će prisluškivati sve što se dešava u našoj kući. Ali, da li smo zaista sigurni u to? Jesmo, ukoliko imamo neki problem sa zakonom i ne želimo da se izlažemo riziku, da se bilo koja informacija iskoristi protiv nas. Međutim, ako nam neke od tih infromacija mogu otkriti da li neko čini neko krivično delo protiv nas ili ako zahvaljujući njima možemo pronaći nekog serijskog ubicu, silovatelja, napadača i sprečiti ga u zlim namerama, trebali bismo da se zapitamo, da li ćemo tada drugačije razmišljati o celoj ovoj priči…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.