koncentrisana solarna elektrana noor1 maroko obnovljivi izvori energije automatika.rsU Kraljevini Maroko, u provinciji Varzazat u toku je završavanje radova na izgradnji prve faze, Noor I, najveće solarne elektrane sa koncentrovanim sunčevim zračenjem-CSP. Projekat solarne elektrane u Varzazatu započet je još u maju, 2013.godine. Realizacija projekta se odvija kroz tri faze. Prema navodima prva faza projekta, Noor I, biće puštena u rad tokom novembra 2015. godine dok se puštanje u rad Noor II i III očekuje se krajem 2017.godine.

 Instalisana snaga CSP solarne elektrane Noor I iznosi 160MW od ukupno 580MW, kolika će biti ukupna snaga elektrana. Polje je prekriveno sa 500 hiljada solarnih paraboličnih ogledala. Svako ogledalo ima visinu od 12 metara. Parabolična ogledala usmeruju energiju na apsorpcionu čeličnu cev koja je se nalazi duž svakog ogledala, kroz koju prolazi fluid za prenos toplote (HTF). Fluid se zagreva do temperature od 393° C i šalje u toplotnu mašinu, koja dalje proizvodi paru koja se koristi za proizvodnju energije u turbinama.
csp koncentrisana solarna elektrana noor1 maroko obnovljivi izvori energije automatika.rs
 Fluid za prenos toplote-HTF čini mešavina sintetičkih termalnih ulja koja se upumpava u toplotni rezervoar koji sadrži rastopljenu so. Na ovaj način se toplotna energija skladišti u periodu od tri sata čime je obezbeđeno snabdevenje domova energijom u noćnim časovima. Uticaj peščanih pustinjskih vetrova smanjen na minimum, a to je omogućeno postavljanjem ogledala pod najboljim uglovima i položajima.
 Završetkom kompletne elektrane omogućiće se snabdevanje električnom energijom oko milion domaćinstava, a Kraljevina Maroko će smanjiti svoju zavisnost od uvoza fosilnih goriva. U Kraljevini Maroko očekuju da oko 30% od ukupne električne energije obezbede iz solarnih izvora do 2020. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.