Autonomni mobilni roboti (AMR) su jedno od najnovijih i najinovativnijih automatizovanih rešenja na tržištu i imaju veći stepen autonomije, što ih čini idealnim za Lean produkciju. Ovaj nam dolazi, naravno, iz Japana i odnosi se na uklanjanje neujednakosti u radu i proizvodnji. jedan od popuarnijih je Toyota Way. Prostim rečima sistem tj skup alata koji identifikuje i uklanja neodstatke drugih sistema.

 Roboti u industrijskom sektoru brzo se razvijaju na putu od moćnih, stacionarnih mašina u sofisticirane, mobilne platforme kako bi rešili što širi opseg potreba automatizacije. Autonomni mobilni roboti su jedno od najnovijih rešenja na tržištu.

 AMR razlikuju se od automatizovanih vozila po stepenu autonomije; više su nezavisni od njih. Ovi roboti postaće važan deo operacija koje zahtevaju visoku preciznost u širokom spektru industirjskih postavki, jer su upravo i kreirani, kako bi se bavili što specifičnijim izazovima u tipičnom industrijskom okruženju.

 Tipični primeri autonomnih vozila, ipak zahtevaju neku vrstu spoljašnjeg nahođenja, kao što su magnetne trake ili senzori. Ovo predstavlja rigidan sistem koji je teško i skupo prilagođavati potrebama proizvodnje, što je glavna prepreka koju AMR ciljaju da prevaziđu.

 Roboti su sada daleko sposobniji da se prilagode dinamičkim okruženjima. Sposobnost preciznog procenjivanja dinamičkog okruženja u realnom vremenu je neverovatno teška, ali to je upravo glavni adut ovih robota. Industrijska okruženja kao što su gradilišta su inherentno dinamična. Postrojenja za proizvodnju su koja se bave Lean operacijama su još dinamičnija. Roboti koji mogu da rade u ovim okruženjima imaju veliki komercijalni potencijal.

 Mobilna robotska platforma u kombinaciji sa dvostrukom robotskom rukom radi autonomno procesiranje delova za proizvodnju osvetljenja. Jedna od novina kod AMR-a jeste uvođenje integrisanih inteligentnih sistema, koji dolaze u različitim formatima. Još jedna velika inovacija jeste kompjuterska vizija. Većina AMR-ova je opremljena sa nizom složenih senzora za otkrivanje objekata iz okruženja.

 Razvoj ovakvih robota podrazumeva konstantnu potrebu za razvojem i produktivnošću u industrijskom sektoru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.