lovotics robot koji voli emocije automatika.rsLjudi, godinama unazad, su dizajnirali robote kako bi nas oni zamenili u poslu i naše zadatke lakše i jednostavnije rešili. Roboti se koriste u fabrikama, pa čak i u domovima jer mogu da rade neumorno ,svakodnevno i svaki put i to bez potrebe za novcem i hranom. Do sada, niko nikada nije razvio robota koji ima osnovne ljudske emocije da plače, peva, smeje, pleše, nežnost, ljutnju, i tako dalje. Naravno , videli smo takve robote u filmovima (Bicentennial Man).

 Ali, nedavno, inženjeri na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru razvili su prototip robota pod nazivom Lovotics koje može izraziti sva spomenuta osećanja. Ovaj robot ima sposobnost da voli i da bude voljen od strane ljudi. Kako bi se razvio ovakav robot, potrebni se sakupiti sve biološke i emocionalne alate.

Kod ljudi određenji hormoni su zaslužni za određeno emocionalno stanje tako je i u robotu Lovotics. Kod robota veštački hormoni uključuju dopamin, oksitocin , serotonin i endorfin. Pored ovih hormona glavnu funkciju ima i veštačka inteligencija, koja je tako ”organizovana” samo može poslati robotu moždani signal pomoću magnetne rezonance tako da roboti dobiti bolju ideju o tome kada i kako da reaguju na bilo koju vrstu emocija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.