siemens narodni muzej automatizacija automatika.rs
siemens narodni muzej automatizacija automatika.rsRepublika Srbija, kao i grad Beograd, se mogu pohvaliti da su jedni od retkih u regionu koji u zbirci Narodnog muzeja ima i jednu mumiju. Sve do pre nekoliko meseci Beogradska mumija nije bila javno izložena jer nije postojala posebna zaštitna vitrina u kojoj bi mumija bila smeštena i sačuvana od propadanja.
 

 Zahvaljujući kompaniji Simens, koja je u saradnji sa partnerskim firmama „Racionalizacija energije“ i „AIT GROUP“ realizovala projekat za održavanje ambijentalnih uslova pri izlaganju eksponata od posebnih vrednosti u muzejskim uslovima, Beogradska mumija je konačno dobila svoj dom. Urađena je specijalna klimatizovana vitrina za čuvanje i izlaganje Beogradske mumije u Narodnom muzeju. Pored specijalne klimatizovane vitrine za potrebe Narodnog muzeja, Simens je sa svojim partnerima izradio i vitrinu za čuvanje i izlaganja publici vrednih srednjovekovnih rukopisa Narodne biblioteke Srbije. U toj vitrini izloženo je Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis iz osamdesetih godina XII veka.

 Kako bi se očuvala ova neprocenjiva muzejska blaga, među brojnim specifičnostima termotehničkog sistema ovih vitrina koje je izradio Simens sa svojim partnerima, izdvaja se zahtev za održavanje strogih mikroklimatskih uslova u veoma maloj zapremini klimatizovanog prostora.

siemens automatizacija beogradska mumija automatika.rs 2

 Da bi se na što efikasniji način i uz mogućnost kvalitetne kontrole odgovorilo ovom zahtevu, za zagrevanje, hlađenje i odvlaživanje vazduha primenjeni su klima moduli zasnovani na Peltier-ovom termoelektričnom efektu, a za vlaženje vazduha ultrazvučni ovlaživač-raspršivač vodenih miktročestica veoma malog kapaciteta. Termotehnički sistem vitrine je opremljen sistemom automatske regulacije sa pouzdanim miktroprocesorkim programabilnim kontrolerom, senzorima temperture i relativne vlage visoke tačnosti i preciznosti i elementima za zaštitu od prekoračenja dozvoljenih granica temperature. Predviđeno je neprekidno praćenje radnih parametara i čuvanje istorije registrovanih podataka, što se u slučaju ispada mrežnog napona obezbeđuje integrisanim uređajem za besprekidno napajanje električnom energijom.

 Ove vitrine obezbeđuju maksimalnu zaštitu od mehaničkih oštećenja, požara, hemijskih i mikrobioloških uticaja, kao i od UV zračenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.