Vetroturbine najefikasnije proizvode električnu energiju kada su velike i kada su montirane veoma visoko, gde je brzina vetra veća. Ovo možda i nije estetski primamljiva ponuda, ali to je jedini način da vetrene turbine budu postavljene tako, da daju najbolji rezultat.

 Francuska kompanija NewWind je odlučila da poradi na tom estetskom problemu i osmislila izum koji se zove ”Vetreno drvo”. Kao što možete da pretpostavite, u pitanju je čitav niz vetroturbina postavljenjih tako da liče na drvo, za zapravo predstavljaju listove. Svako drvo ima 72 ”lista” koji su zapravo male vetrenjače. Ove turbine imaju vertikalnu osu u sebi.

 Obzirom da svaki list-vetrenjača ima malu masu, oni mogu da generišu snagu čak i iz laganog povetarca. Na ovakav način ”Vetreno drvo” može da stvara električnu energiju oko 280 dana u godini. Ukupna izlazna snaga, kroz sve 72 turbine procenjuje se na 3.1 kW. Standardne, znatno veće turbine, proizvode mnogo veće količine energije, ali im je za to potrebna i znatno veća snaga vetra, što samimtim znači da rade mnogo manji broj dana u godini.

 Sa svojom visinom od 11 metara i 8 metara prečnika, ”Vetreno drvo” otprilike je veličine pravog drveta. Mogu da prođu i kao dekorativne skulpture u urbanim područijima. Drvo je u potpunosti izgrađeno od čelika, a iz NewWind-a kažu da potpuno tiho radi, ne proizvodi buku kao velike vetrenjače. Svi kablovi su generisani i zatvoreni unutar čelične konstrukcije. Cena je manja od nešto 30.000 €, ali svojim radom, može da se otplati kroz par godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.