logo poster roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rs
logo poster roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rsKrajem oktobra 2012.godine DARPA (agencija ministarstva odbrane SAD), predstavila je takmičenje u robotici pod nazivom „DARPA Robotics Challenge“ – DRC. U naredne dve godine timovi će se takmičiti u razvijanju i testiranju hardvera i softvera u cilju konstruisanja i puštanja u rad robota koji treba da pomaže ljudima u vanrednim situacijama.

 U nastavku teksta upoznaćemo vas sa najzanimljivijim robotima koji će učestvovati na takmičenju:

  • ATLAS

atlas roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rsDARPA obećava razvijanje nove verzije ATLAS robota prikazanoj na slici, koja bi trebalo biti završena i puštena u rad do juna 2013. godine. Atlas je opremljen sa 27 hidrauličnih aktuatora, 2 kompjutera, različitim senzorima i zaštitnim omotačem.

  • OSRF

osrf roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rsSimulacioni softver ovog robota već je dostupan u beta verziji 1.0. i prikazan je na slici desno. Vremenom će simulatoru biti dodavani različiti softverski moduli kako budu razvijani. Takođe ga razvija DARPA.

  • CHIMP

chimp roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rsRazvija ga „Carnegie Mellon” Univerzitet – (CMU), član „National Robotics Engineering“ Centra – (NREC) i služiće za izvršavanje zadataka u opasnim sredinama. Biće izrađen u ljudskom obliku ali je smanjena kompleksnost softvera rešenjem zasnovanim na statičkom, a ne dinamičkom održavanju ravnoteže.

  • HUBO

hubo roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rsHubo je dvopedalni robot u ljudskoj veličini, a razvijaće ga „Drexel“ Univerzitet. Dizajniran je da odgovori svim testovima u zahtevima DARPA.

  • Guardian

guardian roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rs„Raytheon” je predložio novog, laganog, robustnog i spretnog humanoidnog robota sa ljudskim razmerama pod nazivom Guardian. Ovaj robot će biti izrađen na egzoskelet konceptu, sa inovacijama kao što su: veliki opseg pokreta, visoki obrtni momenti zglobova (snage aktuatora) i uopšte visokom energrtskom efikasnošću.

  • HRP-2

hrp2 roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rs„SCHAFT Inc.” je predložio rešenje za već posojećeg dvopedalnog robota HRP-2 sa proverenim hardverom i softverom. Naime reč je o izradi novog karnela u kome će se kombinovati potrebni softverski moduli za prepoznavanje, generisanje pokreta, planiranje, kontrole kretanja i korisničkog interfejsa.

  • THOR

thor roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rs„Virginia Tech” je predložila razvoj robota THOR za taktično rešavanje opasnih situacija, sa dosta inovativnih tehnologija koje za cilj imaju razvijanje robota koji je harverski otporan, sa robustnom autonomijom i intuitivnim interfejsom.


  • RoboSimian

    robosimian roboti takmicenje darpa robotics challengeautomatika.rs„NASA Jet Propulsion Laboratory-JPL“ je predložila razvoj robota pod nazivom RoboSimian, koji će izvršavati kompleksne zadatke navođenjem od strane operatera. Naravno, koristiće se harverska i softverska rešenja koja su već razvijena od strane „NASA JPL“. 

 Pored nabrojanih robota koji se istovremeno razvijaju od stane DARPA i navedenih institucija ili kompanija, postoji i mogućnost samostalnog razvijanja robota za ovo takmičenje, što će verovatno dovesti do velikog broja učesnika a time i do velikog napretka u ovoj oblasti u celom svetu.

 DARPA je osnovana 1958. godine i od tada je učestvovala u mnogim revolucionarnim projektima kao što su: razvoj računarske mreže ARPANET koji je kasnije prerastao u Internet, postavila je osnove Globalnog Pozicionog Sistema – GPS, razvoj veštačke inteligencije, itd. Danas ima oko 240 zaposlenih i budžet od oko 2 milijarde dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.