Tesla Roadster
Tesla RoadsterFirma Tesla Motors je za razvoj svog sportskog automobila Tesla Roadster 2008. koristila MATLAB-ov Simulink za analizu kompletnog vozila kao i svih većih podsistema, čime je uspela da se uklopi u unapred određeni budžet, značajno manji od onog koji izdvajaju drugi proizvođači automobila, a da ipak napravi model sportskog automobila sa odličnim karakteristikama.

 

Kod standardnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, više konjskih snaga znači veću potrošnju goriva, a dve trećine ovako generisane energije se nepovratno izgubi u vidu zagrevanja motora. Zbog toga su proizvođači automobila stalno prinuđeni da prave kompromise između broja konjskih snaga i potrošnje goriva. Kod Tesla Roadster-a ovo nije slučaj, jer je njegov pogon drugačiji. Više od 85 procenata energije baterija se koristi za kretanje vozila, a unapređivanje jačine vozila istovremeno označava i unapređivanje njegove efikasnosti. Cilj koji je ova firma imala kada je dizajnirala ovaj automobil bio je da naprave vozilo koje je brzo, efikasno i bezbedno, ali i da se uklopi u određene zahteve očuvanja životne sredine.

 

Inženjeri u ovoj firmi su sa korišćenjem MATLAB softvera počeli pre tri godine u početku za analiziranje test podataka i razvijanje početnih dinamičkih modela baterija. Tokom vremena, razvijali su modele za sve veće sisteme u vozilu, uključujući i prenosni sistem, motor, kočnice, gume, upravljačke sisteme, kao i modele za aerodinamičke faktore, za analizu baterija, hlađenja i gubitke u kablovima. Kombinujući sve ovo u jedan celovit sistem došli su do simulacije rada celog sistema, uključujući i analizu potencijalnih opsega brzina, analize zagrevanja pojedinih komponenti, gubitaka kod guma, sa otporom vazduha i drugim faktorima. Upoređivanjem dobijenih rezultata sa podacima dobijenim testiranjem prototipa vozila, mogli su da bolje definišu modele podsistema korišćene u simulaciji i da na taj način poboljšaju kompletnu kompjutersku analizu vozila. Daljim razvojem svojih modela omogućili su svojim inženjerima da istovremeno rade na razvoju i analizi različitih aspekata iste komponente, kao i da formiraju sve preciznije modele i razviju sistem modela koji se lako mogu menjati i ponovo koristiti u razvoju budućih vozila ove firme.

U razvoju budućih vozila ova firma će nastaviti sa korišćenjem MATLAB Simulink-a, a sve buduće analize će biti značajno jednostavnije jer su za svoja vozila koristili parametarske modele pri predstavljanju, što znači da predstavljanje i analiziranje drugog modela na ovaj način iziskuje samo unošenje drugih parametara, ali ne i kretanje od nule sa razvojem modela vozila.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.