Pleo robot
Pleo robotFirma Ugobe je proizvela Pleo-a, šarmantnog malog dinosaurusa koji se po svom ponašanju i izgledu kvalifikuje za prvo mesto u kategoriji robota koji izuzetno podsećaju na živa bića. Pravljen je po ugledu na bebu Camarasaurus-a, vrste dinosaurusa koja je živela krajem perioda Jure, vrlo druželjubivih biljojeda čiji su odrasli primerci sudeći po pronađenim skeletima dostizali dužine od 18 metara i težili oko 18 tona. Ova beba dinosaurus je veličine kućne mačke i poseduje inteligenciju i sposobnosti interakcije koje su zaista vrhunske za jednog robota. 

Inženjeri koji su učestvovali u razvoju ovog robota su se na prvom mestu trudili da zaista dobro prouče anatomiju ovog dinosaurusa kako bi što je moguće vernije dočarali njegovo kretanje na svom robotu. Izuzetne tehničke specifikacije su omogućile da se proizvede robot koji zaista deluje kao živo biće i koji ima vrlo širok spektar reakcija na okolinu, sposobnost pamćenja i učenja, a inženjeri su predvideli da ovaj mali, druželjubivi robot ima sposobnosti koje omogućavaju vlasnicima da aktivno učestvuju u njihovom razvijanju i da na taj način ovaj proizvod i poboljšaju. U nosu ovog robota se nalazi kamera koja mu omogućava da pamti mesta i osnovne informacije o lokacijama na kojima je bio. 14 izuzetno tihih motora mu omogućavaju da ima izuzetno realistične pokrete, a čitavo mnoštvo naprednih senzora omogućava da registruje zvuke i dodire. Ima više procesora zbog čega svi servo sistemi u okviru njega rade bez problema i vrlo glatko,  a slot za memorijske kartice omogućava korisnicima da menjaju ličnosti svog robota. Takođe, ovaj robot ima i mogućnost povezivanja na računar preko USB porta, čime vlasnici mogu da menjaju njegove osobine preko editora ili da sami pišu skripte za svog robota. Firma Ugobe planira da napravi i razvojni sistem za ovog robota koji bi korisnicima dao šansu da se sami oprobaju u ozbiljnim modifikacijama ponašanja ovog robota.
 
Pored svih ovih stvari verovatno najzanimljivija osobina ovog robota je njegova sposobnost učenja i adaptacije i zaista vrhunska veštačka inteligencija koja je ugrađena u njega, a koja se svakim danom koji robot provede sa vlasnikom samo povećava. Ovaj mali dinosaurus može da izražava širok spektar raspoloženja, kao i osnovnih nagonskih potreba živih bića, glad, strah, ljubav, bolest. Kada niste sa njim on nastavlja da istražuje svoju okolinu i da uči o njoj. Kada se umori, Pleo će tražiti svoj krevet za odmor, a dok se odmara ovaj robot zaista sanja. Njegova neuralna mreža se adaptira na stimulacije iz prostora u kome se nalazi zbog čega se njegova ličnost i ponašanje vremenom menjaju. Ukoliko mu udarite nogu, Pleo će šepati i zapamtiće da ste prema njemu bili zli. Može da se smeje, traži hranu, mršti i zaista zna kako da privuče pažnju vlasnika kada mu nešto treba. Jedna od osobina koju napominju u reklamama za ovog robota je da on čak može i da se prehladi. Zbog cene koja je sada oko 200 dolara, vrlo je konkurentan u kategoriji komercijalnih robota, a zaista izvanredna realizacija je nešto što može da oduševi ne samo decu već i već i malo starije ljubitelje ovakve tehnologije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.