naslovna_mitsuba_mathworks_matlab_simulink_upravljanje_procesima_vest_automatika.rs.jpg
naslovna_mitsuba_mathworks_matlab_simulink_upravljanje_procesima_vest_automatika.rs.jpgU MathWorks-u su izvestili da su inženjeri Mitsuba-a, proizvođača motora za brisače, koristeći MATLAB i Simulink za razvoj kontrolera za upravljanje obrtanjem motora brisača u oba smera, utrošili 81% manje vremena od planiranog, za razvoj uređaja. Usvajanjem dizajna zasnovanog na prethodno generisanom modelu, uključujući i automatsko generisanje koda za proizvodnju, smanjili su vreme razvoja projekta sa 16 nedelja na 3 nedelje. Zbog kompleksnog upravljanja, ovakav sistem je teže konstruisati nego konvencionalni.
 

 
  slika_mitsuba_mathworks_matlab_simulink_upravljanje_procesima_vest_automatika.rs.jpgPored toga, razvojni proces je zahtevao ponovni rad jer se prethodni proces oslanjao na paper-based specifikacije zahteva i kod pisan rukom. Kao rezultat toga, tim je pronašao najviše grešaka u kasnijim fazama razvoja, kada je popravljanje istih bilo preskupo i oduzimalo puno vremena.
 
  U cilju rešavanja ovog problema, inženjeri su koristili Model-Based dizajn sa MathWorks proizvodima namenjenim modeliranju, simulaciji, verifikaciji i automatskom generisanju koda za proizvodnju. Tim je koristio Simulink za modeliranje upravljačkih struktura, upravljačkih funkcija i za testiranje. Pomoću Simulink-a i SimMechanics-a oni su kreirali ceo model uključujući mehanizam za povezivanje brisača vetrobrana sa motorom i držač. Otkrivanjem i otklanjanjem grešaka i testiranjem tokom simulacije, pre proizvodnje hardverskog prototipa uređaja, uređaj je razvijen u rekordnom roku. 
 
  "Iako su i Model-Based dizajn i proizvodi MathWorksa bili novi za nas, videli smo jasna poboljšanja u brzini i kvalitetu razvoja", rekao je Takao Arai, inženjer elektro-energetskog departmana Mitsube. "Model-Based dizajn nam je omogućio da identifikujemo i rešimo probleme u fazi specifikacije zahteva i na početku dizajniranja umesto kasnije u razvoju, korišćenjem konačnog hardverskog modela. Korišćenjem Model-Based dizajna ispitivanja su sada brža i mi možemo da identifikujemo nedostatke i probleme mnogo efikasnije. Smanjili smo doradu i bili smo u mogućnosti da razvijemo visoko-kvalitetan kontroler za pet puta kraći vremenski period nego ranije", dodao je on.
 
  Ovaj sistem brisača je sada u proizvodnji. Inženjeri koriste dobijene rezultate i u ostalim projektima koji se trenutno razvijaju. Kompanija je standardizovala Model-Based dizajn za sve nove projekte uključujući i razvoj upravljačkih jedinica za hibridna i elektro vozila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.