Siemens Srbija i Elektrotehnički fakultet u Podgorici uspostavljaju saradnju na zajedničkom putu promocije i izučavanja modernih tehnologija u elektroenergetskim postrojenjima sa ciljem obrazovanja budućih inženjera kroz rad na realnim modelima. Sa velikim zadovoljstvom ističemo da je sastanku pored menadžmenta kompanije Siemens Srbija i predstavnika Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici prisustvovao i Rektor Univerziteta Crne Gore, Prof. Dr Vladimir Božović, i na taj način potvrdio koliko je saradnja akademske zajednice i privrednog sektora nužna kao i da je Univerzitet Crne Gore veoma otvoren za inicijative u tom pravcu.

 „Siemens kao jedna od vodećih tehnoloških kompanija je deo sveobuhvatne digitalne transformacije modernog načina života. Upravo zbog toga u saradnji sa renomiranim obrazovnim institucijama kao što je Elektrotehnički fakultet u Podgorici  prepoznajemo našu ulogu u približavanju naprednih tehnologija kao i iskustva iz prakse budućim stručnjacima u ovim oblastima već tokom njihovih studija.”, rekla je Medeja Lončar, direktorka kompanija Siemens Srbija, Slovenija i Hrvatska.

 „Elektrotehnički fakultet već 60 godina uspješno obavlja svoju misiju edukovanja inženjerskog kadra u oblasti elektroenergetike i informacionokomunikacionih tehnologija. Mi, koji trenutno vodimo Fakultet, imamo obavezu prema generacijama koje su marljivo gradile reputaciju Fakulteta da uradimo sve da se niska uspjeha nastavi i da naš glavni “proizvod” – naši studenti, kroz kompetencije koje stiču na Elektrotehničkom fakultetu budu ogledalo našeg kvalitetnog i predanog rada.

 Baviti se elektrotehnikom predstavlja privilegiju, ali i stalnu borbu da sustignemo te, ekstremno brze nove tehnologije, da ovladamo njima i što je najznačajnije da ih učinimo dostupnim studentima. Naravno, skoro da je postala tradicija da univerzitetske jedinice kubure sa finansijskim ograničenjima, pa težnja da se ostane aktuelan postaje dodatno otežana.

 Još za vrijeme svojih studentskih dana bio sam upoznat sa snagom i veličinom kompanije Siemens, koja je bila i ostala sinonim ekselentnosti. Zato posjetu uvažene delegacije Siemens Smart Infrastructure doživljavam veoma važnom, a započetu saradnju kao stratešku za Elektrotehnički fakultet. Živimo neko novo vrijeme, vaspitavamo i edukujemo neke nove generacije koje prosto zahtijevaju stalni kontakt i stalni priliv informacija od privrednog partnera. Nema sumnje da će dolazak Siemensa na Elektrotehnički fakultet stvoriti neku novu pozitivnu energiju i motivaciju studentima, da budu bolji i da nakon diplomiranja zavrijede poziv i svoje mjesto u tako renomiranoj kompaniji. A to tada, u saradnji sa Siemensom, rukovodstvo fakulteta će se potruditi da im obezbijedi reprezentativnu, pokaznu Siemesov-u opremu i softvere, kao i gostovanja Siemens-ovih stručnjaka, koji bi im podijelili svoja, neprocjenjivo važna, praktična iskustva. Samo tako, kroz kombinaciju teorijskog znanja i dobijenih praktičnih iskustava, naši studenti postaju kompetentni i konkurenti za buduće poslovne izazove.

 Koristim priliku da se zahvalim direktorici Lončar i direktoru Srdanoviću na vrijednoj donaciji u opremi i softverskim licencama, ali i najavi da će uraditi sve da Elektrotehničkom fakultetu obezbijede digitalnu trafostanicu, što bi bio jedinstven slučaj u cijelom regionu. Mi ćemo nastojati da opravdamo njihova očekivanja i zavrijedimo njihovu pažnju u budućnosti.”, rekao je dr Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Podgorici.

 Donacija najsavremenijih mirkoprocesorskih i komunikacionih uređaja kao i softverskih licenci omogućiće Elektrotehničkom fakultetu formiranje eksperimentalnih modela i scenarija kao i uvođenje novog nastavnog sadržaja kroz predavanja i laboratorijske vežbe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.