Supermarket bez kasa i čekanja u redovima

Kompanija Amazon predstavila novi koncept kupovine pod nazivom Amazon Go, a prvi takav supermarket je već otvoren u Sijetlu. Amazon Go je trenutno u probnoj, beta verziji i dostupan je samo za zaposlene u kompaniji, dok je otvaranje za javnost i druge potrošače planirano početkom 2017.godine.

 Da bi ste koristili ovu uslugu potrebno je da instalirate Amazon Go aplikaciju, odaberete svoje proizvode sa rafovova i jednostavno napustite supermarket.

 Amazon Go app možete instalirati na smart telefonima koji podržavaju novije verzije Android i iOS platformi. A dalje korišćenje nove Amazon usluge je krajnje jednostavno, prilikom ulaska u supermarket potrebno je samo da skenirate svoj nalog i kupovina može da počne. U svakom trenutkom kad pogledate na telefon možete videti koliko ste napunili korpu.

 Ovakvu kupovinu omogućuje veštačka inteligencija pomoću koje računar “moze da vidi i uči”, a sve police su pokrivene senzorima i kompjuterskom vizijom. Kada kupac nešto uzme sa police to se istog trenutka beleži i dodaje na ručun, a ukoliko vrati proizvod on se uklanja iz korpe. Nakon završetka kupovine i odlaska iz prodavnice, kupovina se obračunava i račun se kasnije dostavlja korisniku. Tehnologija prepoznavanja lica se koristi za povezivanje sa vašim nalogom kako ne bi došlo do zloupotrebe.

amazon-go-seattle-teaser-automatika-rsJust Walk Out Technology – Amazon Go

 Ako se testiranje u Sijetlu pokaže uspešnim, kompanija Amazon planira da u narednih deset godina otvori do 2000 supermarketa ovog tipa. Otvaranje novih objekata samo će dodatno povećati pritisak na kompanije koje robu prodaju na sada standardan način.

1 KOMENTAR

  1. Sve je to super, ali nije bas ni dobro da se automatizuje toliko poslova. Sta cemo da radimo sa toliko ljudi koji nemaju sposobnosti da rade neke visoko intelektualne poslove?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.